Drewno do wędzenia

image_pdfimage_print

Wióry do wędzeniaDodanie dymu drzewnego do niemal każdego grillowanego mięsa lub warzyw pomaga uzyskać znacznie większą głębię smaku przygotowywanych potraw. Uzyskanie smaku dymu drzewnego jest łatwe. Wystarczy, że zapoznasz się z opisami typów drewna stosowanego do wędzenia oraz z różnymi technikami dodawania dymu drzewnego a przekonasz się, że osiągnięcie wspaniałych wyników smakowych jest bardzo proste. Jeśli naprawdę chcesz poprawić smak Twoich zrębek lub wiórek drzewnych dodaj niektóre łodygi lub pęki ziół do wiór. Do wędzenia najlepsze jest drewno drzew liściastych, takich jak, dąb, olcha, cedr, klon. Ze względu na wyjątkowy aromat wysoce ceni się do wędzenia drewno z drzew owocowych takich jak jabłoń czy wiśnia. Często tak że do wędzenia stosuje się drewno winorośli. Jednak nie wszystkie rodzaje drewna nadają się do wędzenia. Miękkie drewno takie jak np. drewno sosnowe nie nadaje się do wędzenie ze względu na zawartość żywic. Przed zastosowaniem odpowiedniego rodzaju drewna do wędzenia zasięgnij opinii innych na ten temat. Poniżej przedstawimy kilka przykładowych rodzajów wiór drzewnych wykorzystywanych do wędzenia i aromatyzowania potraw.

 

Amerykański orzech biały. Hickory tworzy bogaty dymny smak. Drewno to jest twarde i o zwartej gęstej strukturze, dzięki czemu pali się powoli i przez długi czas. Wióra Hickory są świetne do aromatyzowania i wędzenia dużych kawałków mięsa wieprzowego i wołowego. Bardzo dobrze pasują również do drobiu, ale w przypadku wędzenia drobiu z użyciem tych wiórek należy zachować umiar w ich stosowaniu.

 

Dąb. Jest to drzewo bardzo dobrze wszystkim znane, powszechnie występujące itp. Najbardziej popularne do wędzenia są odmiany: biały i czerwony dąb. Dąb podobnie jak wióra z drzewa Hickory spalają się bardzo dobrze ale już nie wytwarzają tak dużej mocy cieplnej. Łagodny smak dymu z tego drzewa sprawia , że jest on jednym z najczęściej stosowanych do wędzenia. Dąb nadaje wędzonym potrawom wyczuwalny posmak goryczki z nutą karmelu oraz barwi potrawy na brązowo.

 

Olcha. Jej lekki i słodki aromat dymu idealnie pasuje do praktycznie wszystkich potraw, z rybami, drobiem i wieprzowiną na czele. Olcha to najlepsze drewno do wędzenia. Nadaje potrawom piękny ciemnozłoty kolor.

 

Mesquite. Wióra z drzewa Mesquite nadają potrawom bardzo mocny i silny aromat. Ze względu na ich mocny smak zaleca się używanie ich z umiarem albo mieszać te wióra z innymi mniej aromatycznymi.

 

Drewno owocowe. Zapewnia ono nam bardzo łagodnie aromaty owocowe. Wióra z tych drzew pasują do wędzenia niemal każdego rodzaju mięsa, warzyw i owoców morza.

 

Klon. Pozostawia na wędzonych potrawach słodki aromat i barwi mięsa na złocisto. Drzewo klonowe jest bardzo często wykorzystywane do wędzenia wołowiny i drobiu.

 

Winorośl. Wzbogaca wędzone potrawy o głęboki silnie owocowy aromat. Znakomicie sprawdza przy wędzeniu ryb i drobiu.

 

Mieszanie różnych rodzajów wiórek drzewnych daje wspaniałe rezultaty i pozwala uzyskać nam wyjątkowe smaki.

 

Już dziś odkrywaj nowe smaki grillowanych potraw dzięki wiórom do wędzenia. Aby zobaczyć wszystkie dostępne rodzaje wiór kliknij tutaj.

Summary
Article Name
Drewno do wędzenia
Author
Description
Dodanie dymu drzewnego do niemal każdego grillowanego mięsa lub warzyw pomaga uzyskać znacznie większą głębię smaku przygotowywanych potraw. Uzyskanie smaku dymu drzewnego jest łatwe. Wystarczy, że zapoznasz się z opisami typów drewna stosowanego do wędzenia oraz z różnymi technikami dodawania dymu drzewnego a przekonasz się, że osiągnięcie wspaniałych wyników smakowych jest bardzo proste.

admin

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz