Udziec jagnięcy z rożna marynowany w winie i ziołach
Ten grillowany udziec jagnięcy jest idealnym daniem na święta.
Składniki:
1 udziec z kością
do marynaty:
½ szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego
¾ szklanki liści świeżej mięty
¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina
sok z jednej cytryny
3 łyżki świeżego rozmarynu
1 duża szalotka (grubo posiekana)
5 dużych liści szałwii
4 wyciśnięte ząbki czosnku
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sos do nacierania
1 szklanka bulionu warzywnego lub wołowego
¼ szklanki przygotowanej marynaty
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Jagnięcinę osuszyć, przyciąć nadmiar tłuszczu. Połączyć wszystkie składniki marynaty (z powstałej marynaty odlać ¼ szklanki). Pozostałą marynatę wykorzystać do marynowania jagnięciny. Jagnięcinę z marynatą odstawić na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie przygotować sos do nacierania. Można też trochę tej mieszaniny wstrzyknąć w jagnięcinę przed grillowaniem. Przygotowujemy grilla do grillowania pośredniego z użyciem tacki ociekowej. Udziec umieszczamy na rożnie i zabezpieczamy widelcami rożna. Może się okazać konieczne również dodatkowe związanie. Do tacki ociekowej wlewamy kilka szklanek wody. Udziec pieczemy na rożnie około 20-30 minut na każde ½ kg mięsa. W trakcie pieczenie na rożnie nacieramy udziec przygotowanym sosem.
Pieczony udziec jagnięcy
To jest przepis na klasyczny pieczony udziec jagnięcy doprawiony czosnkiem i rozmarynem. Udziec jagnięcy powinno się piec najpierw krótko w wysokiej temperaturze aby ładnie go przypalić na zewnątrz a następnie zakończyć pieczenie w niższej temperaturze, tak żeby pozostał soczysty.
Czas przygotowania: 15 minut; Czas grillowania: 100 minut;
Składniki:
1 udziec jagnięcy bez kości
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli koszernej
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Na około 40 minut przed grillowaniem odstawić jagnięcinę do pomieszczenia w temperaturze pokojowej. W międzyczasie w małej misce wymieszać oliwę, rozmaryn, sól i pieprz do wytworzenia pasty. Przygotowaną pastą natrzeć całą jagnięcinę. Przy pomocy ostrego noża w jagnięcinie wyciąć małe szczeliny i włożyć w nie plasterki czosnku. Przygotować grilla rozgrzewając go do około 250 stopni. Pod ruszt warto dać brytfankę w płynem (wodą, sokiem owocowym itp.) a na ruszt wyłożyć przygotowaną jagnięcinę. Piec w wysokiej temperaturze około 15-20 minut często obracając po czym zmniejszyć temperaturę pieczenia do około 180 stopni i piec około jeszcze godziny i dwudziestu minut lub do momentu aż jagnięcina osiągnie wewnętrzną temperaturę około 79 stopni. Wtedy wyjąć mięso z grilla i odstawić jeszcze na kilkanaście minut przed pocięciem i serwowaniem. Polecamy podawać z sosem miętowym.
Tagi: grillowanie jagniecina, jagnięcina z grilla, jagnięcina z grilla przepisy, przepisy na jagnięcinę z grilla, udziec jagnięcy z grilla