porcja dla 6 osób – czas przygotowania 0:05
1 podkład do pizza
1 szklanka bruschetty
½ szklanki startego sera asiago lub parmezanu
1 szklanka startego sera mozzarella
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję LOW. Rozprowadzić bruschettę na podkładzie do pizzy i posypać obficie serem asiago i mozzarellą. Położyć bezpośrednio na lekko posmarowany oliwą ruszt i grillować, aż ser się stopi i pojawią się blade ślady grilla na spodzie podkładu.
Na przystawkę pokroić pizzę w małe ćwiartki, natomiast na lunch w większe.
Pizza z pesto (Można łatwo odmienić tą pizzę, zastępując składniki z poprzedniego przepisu następującymi):
1 podkład do pizza
1/4 szklanki sosu pesto
½ szklanki startego sera asiago
1 szklanka startego sera mozzarella
1 średni pomidor, pokrojony w plasterki
Pizza z kurczakiem, papryką chili i kolendrą
3 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek zielonej cebulki, w plastrach
1 czerwona papryka, pokroić w cienkie paski
3 łyżki świeżej posiekanej kolendry
1 łyżka oleju chili
Sól i pieprz do smaku
400 g kurczaka bez kości
1 świeża czerwona papryka, posiekana i bez nasion
125 g świeżych pokrojonych w plastry grzybów
Ciasto na pizzę (świeże lub mrożone)
190 g rozdrobnionego sera mozarella
Pozostałe dodatki według uznania
Sposób przygotowania:
1. Posmaruj piersi z kurczaka z oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i chilli. Umieść je na grillu rozgrzanym do MEDIUM i przewracaj do momentu, aż piersi będą dokładnie upieczone. Użyj grillowania metodą bezpośrednią. Pokrój cienko.
2. Połóż czerwoną paprykę na ruszcie i grilluj, aż będzie gorąca, ale jeszcze nie całkiem upieczona. Pozostaw na chwile, żeby ostygła, a następnie cienko pokrój w plasterki paprykę, cebulę i grzyby i ewentualnie inne składniki. Z pozostałą oliwą z chili wymieszać kolendrę, sól i pieprz. Wylej nadmiar oleju, przykryj i odstaw na bok.
3. Posmaruj ciasto na pizzę olejem z chili. Ułóż kurczaka równomiernie na cieście, a następnie posyp warzywami i posyp rozdrobnioną mozzarellą.
4. Rozgrzej na grillu kamień do pizzy. Pizzę na rozgrzanym kamieniu piecz przez 5-10 minut lub do momentu, gdy brzegi będą złote i ser podpieczony.
Tagi: kamień do pizzy, kamienie do pizzy, pizza z grilla