Pstrąg jest idealną rybą do grillowania. Wiele osób boi się grillować ryby bo ich mięso jest delikatne i nie chcą oni oglądać kiedy ładny kawałek ryby rozpada się na ruszcie. Ale tak naprawdę grillując pstrąga musimy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze musimy upewnić się, że powierzchnia grillowania jest czysta. Jeśli nie należy ją oczyścić i przed rozgrzaniem naoliwić. Po drugie pstrąga najlepiej grillować szybko i w wysokiej temperaturze. Pamiętajmy, również do grillując ryby dobrze zaopatrzyć się w dobrej jakości łopatkę lub szerokie szczypce, które są niezbędne aby delikatnie odwrócić rybę. Warto też grillować ryby z użyciem specjalnych koszy do grillowania całych ryb. Duży asortyment akcesoriów do grillowania ryb można znaleźć w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla mieszczącym się w Bielsku-Białej.
Polecane przepisy na pstrąga z grilla.
Grillowany pstrąg z pietruszką.
Czas przygotowania: 10 minut, Czas grillowania: 10-12 minut
Pstrąg wg tego przepisu może być doskonałym posiłkiem w dowolny dzień tygodnia.
Składniki:
-
2 pstrągi (każdy około 450g)
-
2 łyżki świeżej natki pietruszki drobno poszatkowanej
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
2 łyżki świeżej Bazyli drobno poszatkowanej
-
1 łyżka świeżego rozmarynu
-
2 wyciśnięte ząbki czosnku
-
½ łyżeczki soli koszernej
-
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Wymieszać pietruszkę, oliwę z oliwek, bazylię, rozmaryn i czosnek. Natrzeć rybę wewnątrz przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane ryby przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotować grilla, oczyścić dokładnie ruszt i natrzeć oliwą. P wyjęciu z lodówki ryb posypać je solą i pieprzem, Grillować 4-6 minut z każdej strony w dużej temperaturze.
Grillowany pstrąg „Florentine”
Jest to klasyczny przepis na pstrąga z grilla. Farsz ze szpinaku dodaje dużo smaku i pomaga przekształcić tego pstrąga z grilla w kompletny posiłek.
Składniki:
-
4 całe świeże pstrągi, oczyszczone
-
2 szklanki posiekanego szpinaku
-
1 ¼ szklanki bułki tartej
-
1 szklanka białego wina
-
¼ szklanki wytrawnego Sherry
-
¼ szklanki oliwy z oliwek
-
¼ szklanki oleju arachidowego
-
¼ szklanki poszatkowanej cebuli
-
¼ szklanki chudego mleka
-
2 łyżeczki masła
-
1 łyżeczka oleju
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę podgrzać na oliwie aż zmięknie. Dodać sherry i dobrze wymieszać. Dodać szpinak i olej arachidowy. Całość gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać bułkę tartą, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pstrągi dobrze umyć i osuszyć. Do każdego pstrąga dać ¼ wcześniej przygotowanego farszu. Pstrągi odłożyć na bok. W międzyczasie rozgrzać grilla. Na patelni połączyć masło, wino oraz pieprz i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż alkohol wyparuje. Pstrągi umieścić na rozgrzanym ruszcie grilla. Nacierać w trakcie grillowania przygotowaną mieszanką z winem. Pstrąg jest gotowy gdy mięso ładnie da się dzielić na płatki i ma jednolity kolor.
Grillowane pstrągi w stylu włoskim
Te pełne smaku i aromatu grillowane pstrągi nadziewane są oliwkami i szalotką.
Składniki:
-
4 pstrągi, oczyszczone
-
¼ szklanki masła
-
¼ szklanki czarnych oliwek, grubo posiekanych
-
2 łyżki likieru lukrecji (Pernod)
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
-
1 posiekana mała szalotka
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
-
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Ryby posypać solą i pieprzem z każdej strony. Skropić likierem lukrecji. Przykryć i odstawić na 30 minut do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie połączyć szalotkę i oliwki. Dodać masło, szczypiorek i pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Pstrągi napełnić przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane ryby grillować około 8 minut z każdej strony w wysokiej temperaturze.. Niezbędne może się okazać zabezpieczenie pstrągów np. wykałaczką.
Klasyczny pstrąg z masłem ziołowym
Przepis na klasycznego pstrąga z grilla, w którym masło ziołowe wykorzystujemy jako sos do fastrygowania.
Składniki:
-
4 pstrągi
-
½ szklanki masła
-
2 cytryny, pokrojone w cienkie plastry
-
2 łyżki soku z cytryny
-
4 gałązki kolendry
-
1 łyżka posiekanej kolendry
-
sól koszerna
-
czarny pieprz
Przygotowanie:
Grilla rozgrzać do średniej temperatury. W rondelku rozpuścić masło. Dodać sok z cytryny i posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. W każdym pstrągi umieścić po jednej gałązce kolendry i kilka plasterków cytryny. Tak przygotowane pstrągi umieścić na grillu i grillować 8-10 minut z każdej strony. Polewać przygotowanym sosem maślanym w trakcie grillowania. Tak grillowane pstrągi podawać z posiekanymi pomidorami.
Tagi: Grillowane pstrągi w stylu włoskim, Grillowany pstrąg z pietruszką, Grillowany pstrąg „Florentine”, Klasyczny pstrąg z masłem ziołowym, przepis na pstrąga z grilla, pstrąg z grilla, pstrągi z grilla