Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb, która trafia na ruszt grilla. Grillowany łosoś jest prosty w przyrządzeniu i niezwykle smaczny. Może być śmiało podawany z grillowanymi warzywami lub sałatkami. Bez problemu możemy dodać do niego wyjątkowy aromat dymu używając drewniane deski lub wióra do wędzenia podczas grillowania. Możemy również podać go z wyjątkowym słodkim sosem barbecue tworząc z grillowanego łososia wykwintne danie.
Łosoś z grilla z miso
Jest to prosty przepis na smacznego łososia z grilla inspirowany Japonią.
Składniki:
-
1 filet z łososia około 700g
do marynaty:
-
2 łyżki czerwonego miso
-
1 łyżka startego imbiru
-
1 cebula drobno posiekana
-
1 łyżeczka brązowego cukru
-
1 wyciśnięty ząbek czosnku
-
½ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Grilla rozgrzać do średniej temperatury. W małym pojemniku połączyć wszystkie składniki marynaty. Przygotowaną marynatą natrzeć fileta i odstawić na kilka minut. Fileta umieścić na dobrze naoliwionym ruszcie. Grillować przez około 12-14 minut lub do momentu gdy w najgrubszej części fileta jego temperatura wewnętrzna będzie miała 78 stopni.
Wędzony łosoś z grilla
Drewno olchowe idealnie pasuje do grillowania/wędzenia łososia. Dym z drzewa olchowego nie przytłacza łagodnego smaku tej ryby.
Składniki:
-
1 filet z łososia ze skorą około 700g
-
3 łyżki miodu, podgrzane aż będzie ciekły
-
2 łyżki roztopionego masła
-
1 łyżka koperku
-
2 szklanki namoczonych wiórek do wędzenia z drzewa olchowego
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od rozgrzania grilla, naoliwienia rusztów. Płynny miód wymieszać z roztopionym masłem. Ostudzić lekko i umieścić równomiernie na filecie z łososia. Posypać koperkiem. Umieścić w grillu w specjalnej wędzarce wióra do wędzenia. Umieścić łososia w grillu i grillować około 15 minut łącznie. Kiedy skóra ryby zaczyna ładnie się odwijać do góry rybę można odwrócić.
Steki z łososia grillowane na desce cedrowej
Grillowanie na deskach cedrowych to szybki i prosty sposób na pysznego łososia z grilla. Dzięki grillowaniu na drewnianych deskach zachowujemy wspaniały smak łososia ale również uzyskujemy rewelacyjny smak dymu z tlących się desek.
Składniki:
-
4 steki z łososia
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
2 łyżki musztardy Dijon
-
2 łyżeczki czarnego pieprzu
-
1 łyżeczka soli morskiej
-
1-2 wyciśnięte ząbki czosnku
-
1 deska cedrowa moczona w wodzie
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla. W międzyczasie połączyć oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz. Przygotowaną mieszankę równomiernie rozprowadzić po obu stronach steków z łososia. Umieścić steki z łososia na desce cedrowej, która była wcześniej moczona w wodzie przez co najmniej 30 minut. Tak przygotowane steki grillować w średniej temperaturze przez 20-30 minut lub do czasu aż ich temperatura wewnętrzna będzie wynosiła 79-80 stopni.
Wędzony łosoś Jerk
Łosoś przygotowywany w tym przepisie pokryty jest aromatyczną przyprawą a następnie wędzony. Możemy go podawać z słodkim sosem barbecue z boku.
Składniki:
-
filet z łososia około 900g
Przyprawa Jerk do łososia:
-
1 łyżka cebuli w proszku
-
1 łyżka płatków suszonej cebuli
-
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
-
1 łyżeczka czarnego pieprzu
-
1 łyżeczka pieprzu cayenne
-
1 łyżeczka tymianku
-
½ łyżeczki cynamonu
-
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przyprawy razem wymieszać. Przygotowaną przyprawę wetrzeć w łososia. Tak przygotowanego łososia odstawić na 1-2 godziny. W międzyczasie przygotuj wędzarnie do wędzenia dymem olchowym (polecamy wędzarnie Bradley Smoker i brykiet olchowy Bradley Bisquettes) w temperaturze 95 stopni C. Rybę wędzimy przez co najmniej 1 godzinę. Podawać z ulubionym słodkim sosem barbecue.
Tagi: grillowany łosoś z grilla, Steki z łososia grillowane na desce cedrowej, wędzony łosoś, Wędzony łosoś Jerk, Wędzony łosoś z grilla, łosoś z grilla, Łosoś z grilla z miso