Banany to owoce które rosną na drzewach bananowca. Owoce te są bardzo bogate w witaminę B6, witaminę C i potas. Banany zawierają trzy naturalne cukry: sacharozę, fruktozę i glukozę. Składają się one z 75,7% wody, 22,2% węglowodanów, 1,1% białka, 0,2% tłuszczu i 0,8% „innych składników”. Banany są źródłem błonnika, potasu i innych substancji odżywczych. Ale mało kto wie, że banany są wyśmienite również z rusztu. Banany to wspaniały deser po posiłku z grilla. Wystarczy je położyć na ruszcie grilla a w ciągu kliku chwil otrzymamy pyszny deser. Podczas grillowania banana jego skórka czarnieje od zewnątrz i wewnątrz oraz znacznie mięknie. Banany grillujemy bardzo szybko stale sprawdzając czy się nie przypalają nadmiernie. Jest to szczególnie ważne podczas korzystania z wszelkiego rodzaju cukru na nich. Cukier spala się znacznie szybciej niż sam banan.
Proste banany z grilla
Najprostszym sposobem na banany z grilla jest pokrojenie banana wzdłuż na pół i wyłożenie skórą do dołu na ruszcie. Tak przygotowanego banana grillować 3 minuty. Następnie wyjąć z grilla i podawać z lodami.
Łódki bananowe z grilla
Przekroić wzdłużnie banana na połowę, pozostawiając 1 stronę skórki nie przeciętą (aby go można było złożyć). Między obie połówki banana dodać czekoladę, złożyć banana i grillować aż do momentu aż czekolada się roztopi.
Banany z brązowym cukrem z grilla
Wymieszać w osobnym naczyniu 2 łyżki brązowego cukru i 2 łyżki roztopionego masła. Przekrój banany bez skórki wzdłuż i wszerz. Dobrze wymieszaj banany z wcześniej przygotowaną mieszanką. Umieść tak przygotowane banany na ruszcie i grilluj 3 minut. W trakcie grillowania raz obróć banany najlepiej z użyciem łopatki kuchennej. Tak ugrillowane banany podawać najlepiej ciepłe razem z lodami.
Grillowane banany z rumem
W małej misce połączyć półtorej łyżki rumu, jedną łyżkę miodu i jedną łyżeczkę cynamonu. Przekroić banany wzdłuż na pół i nie obierać ze skórki. Położyć na ruszcie skórą do dołu, ciętą stronę banana natrzeć wcześniej przygotowaną mieszanką. Całość grillować 3 minuty i podawać najlepiej z lodami lub bitą śmietaną.
Wymieszać pół szklanki brązowego cukru i jedną łyżeczkę cynamonu. Przekroić banany wzdłuż na pół i umieścić je na ruszcie skórką do dołu. Skropić każdą połówkę banana sokiem z cytryny. Następnie umieścić mieszankę cynamonu i cukru na każdym z bananów. Grillować około 2 do 3 minut. Podawać z lodami waniliowymi.
Grillowane banany mogą być pysznym dodatkiem lub deserem do dania głównego. Możemy je grillować z niewielką ilością cukru brązowego, zwykłego lub nawet rumem i miodem. Możliwości jest naprawdę wiele. Wypróbuj je również do tworzenia i grillowania owocowych szaszłyków z ananasem, brzoskwinią i innymi owocami. Bez względu na to jak grillujemy banany, zawsze będą one niesamowitym przysmakiem.
Tagi: banan z grilla, Banany z brązowym cukrem z grilla, banany z grilla, Grillowane banany z brązowym cukrem i cynamonem, Grillowane banany z rumem, grillowanie banana, grillowany banan, Proste banany z grilla, Łódki bananowe z grilla