Instrukcja użytkowania grilla gazowego Outdoorchef
Postępowanie jest tu bardzo proste:
-
Zdefiniować pozycję stożka dużego: pozycja normalna dla grillowania, pieczenia i dopiekania, pozycja „wulkan” dla gotowania i pieczenia. UWAGA: Do zmiany pozycji stożka podczas grillowania należy używać rękawic odpornych na wysokie temperatury.
-
W razie potrzeby wybrać odpowiedni osprzęt.
-
Przy zamkniętej pokrywie podgrzewać grill przez ok. 10–15 minut na ustawieniu HIGH.
-
Po zakończeniu grillowania pokrętło regulacyjne należy zawsze ustawiać w pozycji „OFF”. Następnie zamknąć zawór gazu na butli. Zawór ten powinien być zamknięty także na pustej butli.
Na poniższych przykładach objaśniono wykorzystywanie dwóch pozycji stożka oraz dobieranie elementów osprzętu. Dokładny sposób przyrządzania potraw zależy od indywidualnego smaku i można go dowolnie modyfikować.
Grillowanie, pieczenie i dopiekanie potraw
na ruszcie grilla
stożek duży: pozycja normalna
ruszt: ustawienie standardowe
pokrywa: zamknięta
Pieczeń w większych kawałkach lub całe kurczaki
Przy zamkniętej pokrywie podgrzewać grill przez ok. 10 minut na ustawieniu HIGH. Dzięki opatentowanemu systemowi stożka [Trichtersystems®] zbędne jest odwracanie większych kawałków mięsa. Ciepło wytwarzane przez palnik gazowy przemieszcza się w górę przy ściankach grilla i rozprowadzane jest równomiernie po całym jego wnętrzu. Produkt do grillowania należy ułożyć na podgrzanym ruszcie i zamknąć pokrywę. Między kawałkami mięsa powinien być zawsze pozostawiony niewielki odstęp. Zamknięcie pokrywy powoduje, że produkt zostaje stopniowo zrumieniony ze wszystkich stron przy zachowaniu jego soczystości. Grillowanie należy kontynuować przez ok. 5–10 minut przy największym płomieniu HIGH , po czym zredukować grzanie i grillować na gotowo na najmniejszym ogniu przy ustawieniu LOW.
Wsad w mniejszych kawałkach, np. steki, kotlety i kiełbaski
Podgrzewać grill przy ustawieniu HIGH przez 10 minut przy zamkniętej pokrywie. Po otwarciu pokrywy produkt położyć na brzegu rusztu i podpiec krótko przy ustawieniu HIGH. Następnie przesunąć produkt do środka grilla, zredukować grzanie do stopnia LOW i przy zamkniętej pokrywie dopiec mięso na gotowo. Aby umożliwić osiąganie optymalnych wyników dla potraw grillowanych krótko, polecamy płytę żeliwną OUTDOORCHEF.
na płycie żeliwnej
stożek duży: pozycja „wulkan”
ruszt: usunąć i zastąpić płytą żeliwną
pokrywa: otworzyć/usunąć
opcjonalny osprzęt: płyta żeliwna
Idealna do grillowania szybkiego (steki, kiełbaski itp.) oraz do naleśników i jaj sadzonych. Pozycja „wulkan” stożka dużego umożliwia równomierny rozkład ciepła na płycie żeliwnej, dzięki czemu tworzy się chrupiąca skórka, a mięso pozostaje soczyste.
Płytę żeliwną położyć na stożku (pozycja „wulkan”). Zapalić palnik i obrócić pokrętło regulacji gazu w położenie HIGH.
Przed rozpoczęciem grillowania płytę żeliwną należy podgrzewać przez ok. 10 minut (przy zamkniętej pokrywie).
na patelni żeliwnej (NIE nadaje się dla City Grill)
stożek duży: pozycja „wulkan”
ruszt: usunąć i zastąpić płytą żeliwną
pokrywa: otworzyć/usunąć
opcjonalny osprzęt: patelnia żeliwna
Ustawić patelnię na stożku. Zapalić palnik i obrócić pokrętło regulacji gazu w położenie HIGH po czym podgrzewać grill przez ok. 10 minut (przy zamkniętej pokrywie). Przyrządzić potrawy według indywidualnej receptury.
Pieczenie na grillu
na blasze do pizzy
stożek duży: pozycja normalna
ruszt: ustawienie standardowe
pokrywa: zamknięta
opcjonalny osprzęt: blacha do pizzy
Podgrzewać grill przy ustawieniu HIGH przez 10-15 minut z zamkniętą pokrywą. Położyć blachę wraz z pizzą, chlebem lub ciastem pośrodku rusztu i zamknąć pokrywę. Przeprowadzić pieczenie w temperaturze wg indywidualnej receptury przy ustawieniu HIGH, MEDIUM lub LOW.
na kamieniu do pieczenia pizzy i chleba (nie nadaje się dla City Grill)
stożek duży: pozycja normalna
ruszt: ustawienie standardowe
pokrywa: zamknięta
opcjonalny osprzęt: kamień do pizzy i chleba
Położyć kamień do pizzy i chleba pośrodku rusztu. Zapalić palnik i obrócić pokrętło regulacji gazu do pozycji HIGH. Przed rozpoczęciem pieczenia podgrzewać kamień przez ok. 15–20 minut z zamkniętą pokrywą. Przeprowadzić pieczenie w temperaturze wg indywidualnej receptury przy ustawieniu LOW, MEDIUM lub HIGH.
na blasze do pieczenia ciast (nie nadaje się dla City Grill)
stożek duży: pozycja normalna
ruszt: ustawienie standardowe
pokrywa: zamknięta
opcjonalny osprzęt: blacha do pieczenia ciast
Podgrzewać grill przy ustawieniu HIGH przez 10 minut z zamkniętą pokrywą. Położyć ciasto na grill i zamknąć pokrywę. Przeprowadzić pieczenie w temperaturze wg indywidualnej receptury przy ustawieniu LOW, MEDIUM lub HIGH
Gotowanie na grillu
w woku z podstawką (nie nadaje się dla City Grill)
stożek duży: pozycja „wulkan”
ruszt: usunąć i zastąpić wokiem z podstawką
pokrywa: otwarta/usunąć
osprzęt opcjonalny: wok i podstawka woka
Ustawić wok z podstawką na stożku. Zapalić palnik i obrócić pokrętło regulacji gazu do pozycji HIGH. Ustawić wok w podstawce i podgrzewać grill (przy zamkniętej pokrywie) przez ok. 10 minut, po czym można rozpocząć przyrządzanie dań chińskich lub innych potraw dalekowschodnich.
w patelni uniwersalnej
stożek duży: pozycja „wulkan”
ruszt: usunąć i zastąpić patelnią uniwersalną
pokrywa: otwarta/usunąć
osprzęt opcjonalny: patelnia uniwersalna
Ustawić patelnię uniwersalną na stożku. Zapalić palnik i obrócić pokrętło regulacji gazu do pozycji HIGH. Przed rozpoczęciem gotowania podgrzewać patelnię uniwersalną przez ok. 10 minut (przy zamkniętej pokrywie). Przyrządzić dania według indywidualnej receptury.
Gotowanie i zapiekanie w grillu
w patelni żeliwnej (NIE nadaje się dla City Grill)
stożek duży: pozycja „wulkan”
ruszt: usunąć i zastąpić patelnią żeliwną
pokrywa: otwarta/usunąć
osprzęt opcjonalny: patelnia żeliwna
Ustawić patelnię żeliwną na stożku. Zapalić palnik i obrócić pokrętło regulacji gazu do pozycji HIGH. Przed rozpoczęciem pieczenia podgrzewać grill przez ok. 10 minut (z zamkniętą pokrywą). Przyrządzić dania według indywidualnej receptury.
Gotowanie i duszenie w grillu
W „półksiężycu Gourmet” (NIE nadaje się dla City Grill)
stożek duży: pozycja normalna
ruszt: ustawienie standardowe
pokrywa: zamknięta
osprzęt opcjonalny: półksiężyc Gourmet
Podgrzewać grill przy ustawieniu HIGH przez 10 minut z zamkniętą pokrywą. Położyć „półksiężyc Gourmet” na ruszcie grilla. Przyrządzić dania według indywidualnej receptury.
Przykłady użycia dodatkowego wyposażenia Outdoorchef