Dorada jest jedną z tych ryb których grillowanie nie sprawia żadnej trudności nawet tym mniej doświadczonym entuzjastom potraw z grilla.
Składniki:
-
2 dorady patroszone
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
100g masła
-
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego koperku
-
1 łyżeczka estragonu
-
1 łyżeczka tymianku
-
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ryby natrzeć oliwą z oliwek wewnątrz i na zewnątrz. Lekko opruszyć solą i pieprzem. Pozostałe składniki wymieszać. Usunąć płetwę grzbietową i zrobić u góry wzdłużne nacięcie. Nacięcie rozchylić na około 1-2 cm i wyłożyć w nie przygotowane masło z ziołami. W międzyczasie rozgrzać grilla do około 120 stopni C i grillować rybę przez 20 minut w pozycji stojącej (używać do tego specjalnych stojaków – dostępne w wielu sklepach z akcesoriami kuchennymi). Po 20-stu minutach zwiększyć temperaturę do 180 stopni i grillować jeszcze ryby przez około 10 minut. Tak przygotowana ryba smakuje rewelacyjnie z grillowanymi ziemniakami i brukselką.
Tagi: dorada z grilla, dorady z grilla, grillowana dorada, grillowanie dorady