Używanie wiórek drzewnych do grillowania może się wydawać ekstrawaganckim dodatkiem. Jednak od wieków w wielu kulturach wykorzystuje się dym z drewna w celu konserwacji i zachowania smaku mięsa. Z używaniem wiórek drzewnych jest jak z używaniem przypraw, ważne jest, aby zrównoważyć smaki z marynaty i samego mięsa. Wiórki mogą dodać smaku na grillu gazowym lub węglowym i tak jak przyprawy mają bardzo różne aromaty (patrz tabela poniżej) – od intensywnych z pikantną nutą jak mesquite i amerykański orzech, poprzez słodkie i aromatyczne jak jabłoń i wiśnia. Jeśli nigdy wcześniej nie używałeś wiórek do wędzenia, na początku nie przesadzaj z ich użyciem (1/2 szklanki), wystarczy je namoczyć na ½ godziny w wodzie, a następnie przełożyć do małej wędzarki ze stali nierdzewnej lub żeliwnej.
Wędzarnia służy do kontrolowania przepływu powietrza zapewniając idealne warunki. Odpowiednimi wiórkami na początek wędzenia będą wiórki jabłkowe i wiśniowe, ponieważ nadają one łagodniejszy smak. Tam gdzie jest dym… tam jest ogień?? To bardzo ważne, chodź w rzeczywistości wiórki się nie palą. Po rozpaleniu dym z wędzenia jest bardzo cierpki i gorzki. Nagły wzrost temperatury może mieć również wpływ na ogólny wynik gotowania. Wcześniejsze namoczenie wiórek i monitorowanie temperatury jest bardzo ważne przy użyciu wiórek, zwłaszcza na grillu gazowym. Kontrolowanie przepływu powietrza na grillu węglowym jest kluczowym elementem do utrzymania optymalnej temperatury oraz kontroli dymu – jednak z czasem nabiera się doświadczenia. Gdy już nabierzesz wprawy w doborze ilości wiórek do otrzymania najlepszego efektu, śmiało możesz zacząć eksperymentować z różnymi smakami wiórek i nawet mieszanek w różnych smakach. Wiele renomowanych restauracji na świecie używa mieszanek wiórek np. jabłko i amerykański orzech lub wiśnia i olcha, takie połączenia gwarantują oryginalny smak i aromat.
Typ | Aromat | Idealny rodzaj mięsa |
---|---|---|
Mesquite | Ostry, dymiący, pikantny | Wołowina, wieprzowina |
Amerykański orzech | Ostry, dymiący | Wołowina, jagnięcina, wieprzowina |
Whiskey | Pikantny, dymiący | Wieprzowina, drób, wołowina |
Klonowe | Słodki, dymiący | Wieprzowina, drób |
Pecan | Bogaty, smakowity | Wieprzowina, drób, jagnięcina |
Wiśniowe | Słodki, dymiący | Wieprzowina, drób |
Jabłkowe | Słodki, dymiący | Wieprzowina, drób, owoce morza, sery |
Olchowe | Łagodny, wędzony | Jagnięcina, wieprzowina |
Cedrowe | Jasny, ostry, dymiący | Owoce morza, sery |
Tagi: do wędzenia, wędzenie na grillu, wędzenie w grillu, wióra do wędzenia, wióra drzewne, wióry, zrębki drzewne do wędzenia