¾ szklanki sosu sojowego
½ filiżanki octu balsamicznego
½ szklanki brązowego cukru
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka płatków chili
¼ szklanki oleju sezamowego
6 pojedynczych piersi z kurczaka
Przygotowanie:
W średniej wielkości rondelku wymieszać cukier, sos sojowy, olej sezamowy i ocet balsamiczny. Całość gotując zredukować o połowę. Zdjąć z ognia i dodać czosnek, chili i rozmaryn. Marynatę ostudzić. Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Wyłożyć do osobnego pojemnika piersi z kurczaka i zalać połową przygotowanej marynaty. Odstawić piesi do lodówki na około 2 godziny. W międzyczasie przygotować grilla i deskę cedrową. Deskę moczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Grilla rozgrzać do około 170°C . Wyłożyć deskę na rozgrzany ruszt , odczekać 3-4 minuty aż zacznie się tlić i odwrócić. Na deskę wyłożyć filety z kurczaka i polać je pozostałą częścią marynaty. Grillujemy w niskiej temperaturze około 40 minut, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 88°C.
Tagi: grillowane piersi z kurczaka, grillowanie na desce, piersi z kurczaka