Rozpalanie grilla
Krok 1.
Wyregulować przepustnicę górną i dolną ustawiając je w pozycji 5, aby umożliwić dopływ maksymalnej ilości powietrza.
Krok 2.
Otworzyć pokrywę, wyjąć ruszty oraz ułożyć około pół kilograma naturalnego węgla drzewnego na ruszcie na dnie grilla.
Uwaga: Nie należy wkładać zbyt dużo węgla drzewnego. Węgiel drzewny powinien pokrywać ruszt tworząc nieduży stos o wysokości nie dużo większej niż otwory na ogień. Ważne: węgiel drzewny nie może blokować lub zakrywać otworów wlotowych powietrza znajdujących się w misie.
W miarę upływu czasu czasu użytkownik nabierze wprawy w zakresie wymaganej ilości węgla drzewnego. Ponieważ grill ten to urządzenie efektywne to wymaga ono użycia mniejszej ilości węgla drzewnego niż standardowo.
Krok 3.
Następnie należy ułożyć i podpalić podpałkę na jednym boku.
Krok 4.
Pokrywę można zamknąć jeśli nastąpił zapłon węgla drzewnego.
Krok 5.
Włożyć ruszt i zamknąć pokrywę. Czasami może konieczna być regulacja przepustnic zgodnie z wymaganą temperaturą. Regulację przepustnic należy rozpocząć od pozycji 5, gdy temperatura osiągnie około 40 stopni poniżej żądanej temperatury.
Obsługa grilla węglowego Broil King KEG
kontrola temperatury
Grill Broil King KEG umożliwia kontrolę temperatury za pomocą przepustnicy górnej i dolnej regulacji przepływu powietrza. Im bardziej otwarta przepustnica tym większy strumień powietrza oraz wyższa temperatura. Regulacja przepustnic ma wpływ na temperaturę wewnątrz urządzenia.
Gotowanie przy niskiej temperaturze
W przypadku gotowania przy niskiej temperaturze (poniżej 150 stopni ) należy kontrolować odpowiednio temperaturę, tak aby nie przekroczyła ona wymaganej temperatury podczas rozpalania. Bardzo ważne jest aby ustawić przepustnicę w położeniu 1 (lub niżej) zanim wzrośnie temperatura.
Regulacja rusztu
Grill węglowy Broil King KEG umożliwia ustawienie rusztów na różnej wysokości, zależnie od potrzeb. Żeliwny ruszt można ustawiać w dwóch położeniach na różnej wysokości. Dolne położenie umożliwia przygotowywanie większych posiłków jak np. indyka lub pieczeń. w przypadku mniejszych posiłków można użyć górnego położenia.
Do regulacji położenia rusztu można użyć multi-narzędzia. Należy sprawdzić czy klapka narzędzia jest ustawiona zgodnie z wycięciem żeliwnego rusztu.
Ruszt chromowany zapewnia dodatkową powierzchnię do gotowania. W przypadku użycia tego rusztu ruszt żeliwny powinien być ustawiony w dolnym położeniu. Ruszt chromowany można odchylić, aby uzyskać dostęp do niższego rusztu podczas grillowania.
Wygaszanie grilla Broil King KEG
Aby wygasić grill Broil King KEG należy zamknąć całkowicie obie przepustnice.
W urządzeniu może pozostać niewypalony węgiel drzewny. Węgiel ten można pozostawić w urządzeniu i użyć go ponownie podczas kolejnego grillowania. Wszelki pozostały tłuszcz należy wypalić podczas następnego rozpalania grilla.
Konserwacja grilla Broil King KEG
Grill Broil King KEG został specjalnie zaprojektowany, tak aby zapewnić długą eksploatację przy minimalnej konserwacji. Sezonowanie umożliwia zabezpieczenie metalowych i żeliwnych części. W przypadku korozji należy oczyścić ruszt drucianą szczotką oraz wykonać ponownie sezonowanie zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami.
W przypadku nagromadzenia się dużej ilości popiołu należy go usuwać za pomocą metalowej łopatki multi-narzędzia. Popiół można usuwać pod warunkiem, że obudowa ostygła a węgiel drzewny jest wygaszony.
Wskazówka: niedozwolone jest czyszczenie jakiejkolwiek części grilla Broil King KEG w zmywarce. Powierzchnie grilla należy czyścić za pomocą wody oraz łagodnego detergentu.