Jeśli nigdy wcześniej ich nie grillowaliście to jest dobra pora aby to zmienić. Po prostu różyczki brokuła skropcie oliwą z oliwek, lekko posólcie i wrzućcie na ruszt. Brokuły z grilla są idealnie kruche, lekko chrupiące i zwęglone na brzegach. Serwujcie je posypane startym parmezanem i skropione sokiem z cytryny.
Brokuły z grilla
Składniki:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka czosnku w proszku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
5-6 szklanek różyczek z brokułów
½ szklanki startego parmezanu
sól morska do smaku
Przygotowanie:
W dużej misce umieścić 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać sok z cytryny, czosnek w proszku i pieprz. Całość dokładnie połączyć np. przy użyciu trzepaczki. Do przygotowanej marynaty dodać brokuły, dobrze je nią natrzeć. Odstawić na 20 minut w miejsce o pokojowej temperaturze. Tuż przed wyłożeniem na ruszt skropić brokuły dodatkową łyżką oliwy z oliwek. W międzyczasie rozgrzać grilla do średniej temperatury. Brokuły grillować bezpośrednio na ruszcie około 10 minut lub do czasu aż będą miękkie. Grillowane brokuły przełożyć do miski przełożyć do miski posypać startym parmezanem, ewentualnie posolić do smaku.
Grillowane brokuły z sosem Hoisin
Grillowane brokuły w połączeniu z sosem Hoisin mogą się wydawać co najmniej dziwnym połączeniem. Ale ten sos sprawia, że wszystko smakuje fantastycznie z grilla – nawet brokuły.
Składniki:
1 brokuł (podzielony na średniej wielkości różyczki)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu hoisin (chiński sos barbecue)
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Różyczki skropić jedną łyżką oliwy z oliwek. Drugą łyżkę oliwy wymieszać z wodą i sosem hoisin. Różyczki brokuła grillować do miękkości na średnim ogniu. Podawać polane sosem hoisin wymieszanym z oliwą z oliwek i wodą.
Poznajcie inne sposoby na wykorzystanie grillowanych brokułów:
-
do sałatki z grillowanymi pieczarkami i rukolą podawanej do mięs z rusztu
-
grillowane w pikantnym sosie vinaigrette podane z makaronem, całość posypana parmezanem
-
grillowane skropione sosem sojowym z wyciśniętym czosnkiem podane na ulubionym makaronie posypane twardym startym serem
-
podać grillowane brokuły i grillowane krewetki z ulubionym makaronem
-
wykorzystać grillowane brokuły do zrobienia pesto, które zastąpi nam sos do pizzy
-
udekorować grillowane brokuły innym rodzajem sera takim jak; feta czy cheddar