Jeśli kochasz maślane pieczywo czosnkowe i kanapki caprese to nie szukaj dalej innego przepisu na pyszną przystawkę. Ten chleb z grilla to pyszny poczęstunek na każdy dzień i doskonała przystawka w czasie większości spotkań.
Czas przygotowania: 12 minut
Czas grillowania: 17 minut
Całkowity czas: 29 minut
Wydajność: 16 porcji
Składniki:
- 2 duże bochenki chleba francuskiego
- 1 szklanka masła o temperaturze pokojowej
- 4 duże pomidory
- 3/4 szklanki świeżej bazylii
- świeży ser mozzarella, pokroić w 1 cm plastry
- 5 ząbków czosnku, przepuszczone przez praskę
- 1 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 1 kamień do pizzy
Przygotowanie:
Bochenki chleba kroimy na pół, wzdłuż. Połączyć masło z solą, czosnkiem, cebulą w proszku, i czarnym pieprzem. Podzielić mieszaninę na 2 części i nasmarować nią każdą kanapkę. Dodać plastry sera, pomidory i liście bazylii na kromki. Tak przygotowane kanapki grillować na kamieniu do pizzy albo bezpośrednio na ruszcie około 15 minut w średniej temperaturze aż masło i ser się roztopią. Ugrillowane w ten sposób kanapki wyjąć z grilla skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym i podawać ciepłe.