Czas przygotowania: 10 min, Czas gotowania: 20 minut Porcji: 6
Kiedy w 1886 roku J. S. Pemberton, farmaceuta z Atlanty opracował recepturę Coca-Coli nie zdawał sobie sprawy, że toruje drogę dla naprawdę niesamowitej przyprawy i marynaty, która będzie tak jak napój używana na całym świecie. Cola jest jednym z tych produktów które od razu kojarzą nam się z Ameryką. A włączenie jej jako składnika sosu do grilla jest naprawdę inspirującym pomysłem. Poniżej prezentujemy prosty przepis na rewelacyjny sos do grilla na bazie Coca-Coli.
Składniki:
1 szklanka Coca-Coli
1 szklanka dobrego ketchupu (polecamy HEINZ)
¼ szklanki sosu Worcestershire
1 łyżeczka płatków cebuli
1 łyżeczka płatków czosnku
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Przygotowanie sosu rozpoczynamy łącząc płatki cebuli, czosnku i pierz w szklanym naczyniu. Aby je zmiękczyć dodajemy na ich wierzch kilka łyżek wrzącej wody. W osobnym rondelku łączymy colę, ketchup i sos Worcestershire, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do minimum. Następnie dodajemy płatki cebuli,czosnku i pieprz które zmiękczyliśmy wrzątkiem i całość z tą wodą dodajemy do powoli gotującego się sosu. Całość nieustannie mieszamy i doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut. Musimy zwracać uwagę aby płatki cebuli i czosnku nie przywarły do dna. Gdy sos jest gotowy zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Sos może być przelany do szklanej butelki lub pojemnika z tworzywa sztucznego i przechowywany w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
Najlepszy smak tak przygotowanego sosu uzyskamy odstawiając go do lodówki na co najmniej jeden dzień przed użyciem.
Tagi: sos bbq coca-cola, sos coca-cola, sos do grilla, sos do grilla z colą