Bardzo ważne jest aby okresowo konserwować ruszty żeliwne w swoich grillach. Proces ten zapobiegnie przywieraniu żywności, ochroni przed korozją oraz zwiększy żywotność rusztu na wiele lat. Czyszczenie i konserwacja rusztów żeliwnych jest szybka i łatwa. Należy wykonać następujące czynności:
Przygotowanie nowych rusztów żeliwnych do pracy:
- Przy otwartej pokrywie, włącz grilla i ustaw pokrętła sterowania na pozycję HIGH. Zamknij pokrywę i odczekaj dwadzieścia minut (Około 300 0 C) , pozwoli to wypalić materiał powstały w procesie wytwarzania. Po dwudziestu minutach obróć pokrętła sterowania do pozycji wyłączenia i odczekaj kilka minut do ostygnięcia.
-
Nałóż cienką warstwę oleju jadalnego na całej powierzchni rusztów żeliwnych. Upewnij się, że cała powierzchnia, w tym wszystkie narożniki rusztu, zostały całkowicie powleczone. Teraz ruszt jest gotowy do grillowania.
UWAGA: Zalecamy korzystanie z tłuszczu roślinnego takiego jak, oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub olej słonecznikowy. NIE używaj tłuszczów, takich jak solone margaryny lub masła ponieważ one spalają się w bardzo niskich temperaturach i nie będą chronić rusztów.
Ponowne przygotowanie rusztów żeliwnych do grillowania:
Zawsze czyść i konserwuj ruszta okresowo oraz po zakończeniu grillowania posiłku. Więc zanim wyłączysz grill, wykonaj następujące czynności:
- Przy otwartej pokrywie, ustaw pokrętła sterowania na pozycję HIGH. Zamknij pokrywę i odczekaj dziesięć minut. To pomoże wypalić nadmiar resztek jedzenia i tłuszczu. Następnie otwórz pokrywę i ustaw pokrętła sterowania w pozycji wyłączenia. Czyść ruszt usuwając nadmiar żywności i tłuszczy za pomocą stalowej, nierdzewnej szczotki.
UWAGA: Zalecamy korzystanie ze szczotek stali nierdzewnej do czyszczenia swoich rusztów. Szczecina ze stali nierdzewnej jest trwała bardziej skuteczna do czyszczenia resztek jedzenia z Twoich rusztów.
- Nałóż cienką warstwę oleju jadalnego na całej powierzchni rusztów żeliwnych. Upewnij się, że cała powierzchnia, w tym wszystkie narożniki rusztu, zostały całkowicie powleczone. Teraz Części zamienne jest gotowy do grillowania.
UWAGA: Zalecamy korzystanie z tłuszczu roślinnego takiego jak, oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub olej słonecznikowy. NIE używaj tłuszczów, takich jak solone margaryny lub masła ponieważ one spalają się w bardzo niskich temperaturach i nie będą chronić rusztów.
Przechowywanie rusztów z żeliwa
Kiedy grill nie jest używany przez dłuższy czas, ruszty powinny być przechowywane, w suchym i ciepłym miejscu. Powłoka rusztu powinna być czysta a ruszt powleczony olejem jadalnym. Stworzy dodatkową warstwę ochrony przed rdzą.
Tagi: czyszczenie grilla, czyszczenie rusztu, konserwcja rusztu żeliwnego, ruszt żeliwny