Świetnym sposobem aby dodać wyjątkowego smaku do steków jest stosowanie dodatków. To może być tak proste jak dodanie smażonych pieczarek z cebulką. Stosując różne dodatki każdy przyrządzany przez nas stek może być wyjątkowy i się wyróżniać. Stosowanie dodatków jest dobrym sposobem na dodanie dodatkowej warstwy smakowej stekom lub poprawienie smaku samego steka, gdy trafi nam się gorszy jego kawałek.
Masło. Tradycyjnie już steki podaje się z dodatkami. Pieczarki i smażona na maśle cebula z czosnkiem to chyba najbardziej popularny dodatek do steków. Masło działa na nie zaskakująco dobrze. Dodaje im wilgotności i kremowej glazury i jednocześnie nie przytłacza smaku samego mięsa. Dodając do masła przyprawy poprawiamy jego smak. Musimy również pamiętać aby z takiego przyprawionego masła korzystać z umiarem.
Podstawowe takie masło możemy stworzyć mieszając szczypiorek i czosnek z zmiękczonym masłem. Należy zwrócić uwagę aby stosować masło zmiękczone a nie stopione. Ponieważ masło zmiękczone po nałożeniu na steka samo się stopi i wniknie w mięso tworząc kolejną warstwę smakową.
Owoce i salsa. Nie mamy w tym przypadku na myśli typowej gotowej salsy którą możemy kupić w sklepie. Dobra salsa na steka powinna być „sucha” (gęsta) no i przede wszystkim świeża. Taka salsa powinna dać się wykładać na steka np. łyżką a nie dać się wylewać z butelki czy słoika. Najważniejsze w przygotowaniu takiej salsy to wybranie sobie bazy. Można rozpocząć od pomidorów lub ulubionych owoców np. mango. Owoce dodają słodki smak, który naprawdę wyróżnia się na steku. Warto do takiej salsy dodać kolendrę, natkę pietruszki, bazylię i inne zioła i przyprawy. Dzięki temu uzyskamy nowe smaki w salsie i piękny zielony kolor. Do takiej bazy wystarczy dodać czosnek, cebulę, zioła i przyprawy, skropić sokiem z limonki i mamy wspaniały dodatek do naszych steków.
Sery: I wreszcie dodatek, który uwielbiamy, czyli sery. Doskonałym dodatkiem do steków jest ser. Dobrym wyborem tutaj będzie ser gorgonzola, feta itp. (Roquefort, Stilton ). Warto taki ser połączyć z czosnkiem, cebulą i miękkim składnikiem np. twarożkiem, serem kozim lub wykorzystać ser jako bazę do przyrządzenia sosu. Sery tworzą pyszną warstwę smakową na stekach i tylko od naszej kreatywności będzie zależało jaki smak uzyskamy.
Tagi: dodatek do steka, dodatki do steków, masła do steków, masło do steka, salsa do steka, salsa do steków, ser do steka, sery do steków