Idealnie pasuje do marynowania wieprzowiny i wołowiny. Może być także świetnym sosem do fastrygowania wędzonego drobiu oraz zredukowana może być osobno świetnym sosem. Pasuje również świetnie do grillowanej kukurydzy.
Składniki:
-
¼ szklanki sosu Tamari
-
¼ szklanki brązowego cukru
-
½ łyżeczki wyciśniętego czosnku
-
¼ szklanki ciemnego piwa
-
1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
-
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wykorzystać do marynowania w temperaturze pokojowej, albo do fastrygowania mięsa podczas grillowania/wędzenia. Redukując marynatę do konsystencji gęstego syropu otrzymamy wyjątkowy sos.
Cytrusowa marynata
Ta cytrusowa marynata po prostu idealna do wieprzowiny
Składniki:
- Sok z 4 limonek (około ½ szklanki)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 wyciśnięte lub zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Marynować w niej wieprzowinę około 4-6 godzin.
Marynata Hawajska Wyspa
Idealna do marynowania steków wołowych, drobiu, ryb lub mięsa wieprzowego. Pasuje idealnie również do fastrygowania mięsa podczas grillowania/wędzenia.
Składniki:
-
1/3 szklanki sosu sojowego
-
2 łyżki soku z limonki
-
1 łyżka miodu
-
2 łyżki świeżo startego imbiru
Marynatę przygotować mieszać wszystkie składniki.
Tagi: Cytrusowa marynata, marynata, Marynata Hawajska Wyspa, marynaty, marynaty do mięs, Słodko piwna marynata Tamari