Delikatny smak owoców w połączeniu z wyrazistym wędzonym kremem czekoladowym i serkiem mascarpone stanowi idealne połączenie rewelacyjnego deseru na każdą okazję.
Czas przygotowania: 10 minut, czas grillowania: 2 minuty
Składniki:
-
12 fig przekrojonych na połowę (przekrojonych wzdłuż)
-
3-4 patyczki do szaszłyków
-
1/3 szklanki mascarpone
-
czekoladowe Ganache (patrz tutaj)
Przygotowanie:
Grill należy rozgrzać do średniej temperatury. Figi umyć i pokroić wzdłużnie na połowy. Bardzo ostrożnie umieścić 3-4 połówki fig na patyczku do szaszłyków. Figi umieścić stroną cięcia do dołu rusztu i grillować przez 2 minuty aż uzyskamy ładny wzorek przypaleń od rusztu (nie przesmażyć fig!). Figi usunąć z grilla i odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Figi usunąć z patyczków od szaszłyków. Figi podawać polane sosem Ganache z serkiem mascarpone na wierzchu. Udekorować liściem świeżej mięty.
Tagi: figi z grilla, Figi z grilla z mascarpone i wędzonym kremem czekoladowym, grillowane figi, grillowanie fig