Zaletami przygotowywania potraw na kamieniu solnym zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo porcje mięsa nie kontaktują się bezpośrednio z płomieniem, dzięki czemu unika się częściowego powierzchniowego zwęglania. Po za tym potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól oraz inne naturalne bogactwa mineralne, które znajdują się wewnątrz bloków solnych.
Składniki:
Filet z łososia (ze skórą)
Pieprz
Oliwa z Oliwek
Koperek, Oregano, Bazylia
Kilka plasterków cytryny
Przygotowanie:
Łososia doprawiamy pieprzem, nacieramy odrobiną oliwy z oliwek. Na wierzch dajemy kilka plasterków cytryny, świeży koperek, bazylię i oregano. Himalajski Kamień Solny rozgrzewamy w grillu przez około 15 minut na dużej mocy. Po tym czasie grilla wyłączamy a na rozgrzany kamień wykładamy przygotowane łososia i pieczemy na rozgrzanej soli przez około 15-20 minut.
Więcej o himalajskim kamieniu solnym możecie znaleźć na stronie DYNAMIC Centrum Grilla
Tagi: kamień solny do grillowania, płyta solna do grillowania, łosoś piecozny na kamieniu solnym, łosoś piecozny na płycie solnej, łosoś z kamienia solnego