W tym przepisie do grillowania zamiast desek cedrowych wykorzystaliśmy deski z drewna klonowego. Efekt był niesamowity. A filety z łososia powlekane musztardą, czosnkiem i brązowym cukrem umieszczone i grillowane na deskach klonowych wyszły po prostu pyszne.
Składniki:
-
4 filety z łososia ze skórą
-
gruba sól
-
czarny pieprz
-
opcjonalnie biały pieprz
-
musztarda Dijon
-
czosnek w proszku
-
brązowy cukier
Przygotowanie:
Deski przed grillowaniem moczyć przynajmniej 30 minut. Każdy z filetów natrzeć około połową łyżeczki musztardy, posypać solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Następnie każdy z filetów posypać połową łyżeczki brązowego cukru. Tak przygotowane filety umieścić na desce klonowej i grillować w wysokiej temperaturze w grillu z zamknięta pokrywą przez 12-15 minut.
Zachęcamy wypróbować do grillowania łososia różnych rodzajów desek do grillowania aby odnaleźć smak, który poszukujemy.
Tagi: deska klonowa do grillowania, grillowanie łososia na desce, grillowany łosoś, klonowa deska do grillowania, łosoś grillowany