W Polsce serem który najczęściej trafia na ruszt jest oscypek. My do grillowania, smażenia i pieczenia polecamy cypryjski ser Halloumi. Prawdziwym powodem aby wypróbować właśnie ten ser z grilla jest jego wyśmienity smak. W smaku Halloumi przypomina trochę mozzarellę. Ser ten podczas obróbki cieplnej się zmiękcza ale nie topi całkowicie, jak to ma miejsce w przypadku wielu popularnych serów. Z tego powodu Halloumi jest serem, który można grillować lub smażyć na patelni bez obawy utraty jego struktury. Ser ten jest najsmaczniejszy kiedy jest spożywany na ciepło. Pomimo, że poniższe wskazówki pokazują jak grillować ser Halloumi w plastrach, to możemy go również wykorzystywać pokrojony w kostkę jako składnik szaszłyków i zup. Można takie kostki sera również usmażyć z oliwą, czosnkiem i warzywami na patelni. Bardzo często grillowany ser Halloumi podawany jest tylko skropiony sokiem z cytryny. Niektóre rodzaje tego sera które możemy kupić są już przyprawione np. suszonymi ziołami. Aby odpowiednio grillować ser Halloumi należy:
-
rozgrzać grilla do średniej temperatury
-
pokroić ser na plastry około 1 cm – 1,5 cm
-
plastry wyłożyć bezpośrednio na ruszt
-
grillować plasterki sera przez około 3 minuty z każdej strony, aż ser będzie lekko rumiany na zewnątrz i miękki przez środek
-
ser ten najlepiej podawać na ciepło, bezpośrednio zdjęty z rusztu
-
udekorować plasterki sera klinami z cytryny z posiekanymi świeżymi ziołami takimi jak posiekana natka pietruszki, mięta, bazylia, oregano
Kilka prostych i sprawdzonych przepisów na grillowany ser Halloumi
Grillowany ser Halloumi
Czas przygotowania: 5 minut, czas grillowania: 6 minut
Składniki:
1 opakowanie sera Halloumi
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzać grill do średniej temperatury. Ser pokroić na grube około 1 cm plastry i każdą stronę natrzeć oliwą z oliwek. Ostrożnie plastry umieścić na grillu i grillować około 2-3 minuty z każdej strony. Ser Halloumi najlepiej podawać bezpośrednio gdy jest on nieznacznie chrupiący na zewnątrz oraz miękki i lekko lepki pośrodku.
Grillowany ser Halloumi z cytrynową nutą
Czas przygotowania: 10 minut, Czas grillowania: 6-8 minut
składniki:
1 ser Halloumi
1 cytryna
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pokroić ser na 1 1 ½ cm plastry. Cytrynę pokroić na 4-6 plasterków. Każdą stronę sera i plastry cytryny posmarować oliwą z oliwek. Rozgrzać grilla do średniej temperatury. Bezpośrednio na ruszt wyłożyć plastry sera i cytryny. Plastry cytryny grillować około 1-2 minuty i zdjąć z rusztu. Ser grillować około 3 minut z każdej strony aż będzie lekko rumiany. Ser zdjąć z rusztu i od razu podawać skropiony sokiem z plasterków z cytryny.
Grillowany ser Halloumi z pomidorkami cherry
Czas przygotowanie: 3 minuty Czas grillowania: 3 minuty
składniki:
1 ser Halloumi pokroić w 1 ½ cm plastry
½ łyżeczki oliwy z oliwek
do dekoracji:
świeżo zmielony czarny pieprz
oregano lub liście mięty
4-5 przeciętych na połowę pomidorków cherry
sos vinaigrette
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla do dużej temperatury, plastry sera natrzeć oliwą z oliwek, grillować z jednej strony przez 1 minutę obrócić i grillować 1-2 minuty z drugiej strony. Umieścić tak grillowany ser na talerzu i udekorować pomidorkami, ziołami i sosem vinaigrette.
Innym sposobem wykorzystania halloumi z grilla jest dodanie go do sałatek.
Tagi: grillowanie sera, grillowany ser, ser halloumi z grilla, ser z grilla