Grill gazowy może służyć na świeżym powietrzu jako piekarnik. Jest to szczególnie przydatne podczas nieprzewidzianego braku prądu, gdy przybycie naszych gości jest bliskie.
Hitem wśród deserów przygotowywanych na grillach gazowych mogą być babeczki.
Babeczki z grilla gazowego
Składniki:
Ciasto:
-
300g masła
-
300g gorzkiej czekolady dobrej jakości
-
300g cukru
-
1 łyżeczka wanilii
-
10 jaj, żółtka i białka osobno
-
trochę startej skórki z cytryny
Glazura:
-
2 łyżki cukru pudru
-
2 łyżki ciepłego masła ale nie roztopionego
-
odrobina soku pomarańczowego lub malinowego
Wszystkie składniki glazury wymieszać i używać podczas pieczenia babeczek
Przygotowanie:
Masło, czekoladę i połowę cukru rozpuścić w rondelku. Wymieszać żółtka z przygotowaną wcześniej mieszanką czekolady. Białka ubić do lekkiej pianki, dodać resztę cukru, wanilię i skórkę z cytryny. Przygotowaną masę czekoladową i białkową wymieszać ze sobą. Wlewać do foremek do pieczenia babek zapełniając nie więcej niż 2/3. Babeczki piec w grillu rozgrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut używając metody pośredniej.
Babeczki z grilla.
Składniki:
-
250g mąki pszennej
-
4 jajka
-
300g cukru
-
1 ½ szklanki mleka
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
150g roztopionego masła
-
foremki na babeczki
Masa do babeczek:
-
250g miękkiego masła
-
500g cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru waniliowego
-
sok z 1 ½ limonki
-
skórka z jednej limonki (starta)
Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać do formy jednolitej miękkiej masy
Przygotowanie:
Mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia dobrze wymieszać. Dodać mleko i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wypełnić foremki na babeczki (nieco ponad połowę). Babeczki piec w grillu rozgrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut używając metody pośredniej.
Tagi: babeczki z grilla, ciastko z grilla, deser z grilla, grill jaki piekranik, Pieczenie na grillu, pieczenie w grillu