Ryby i owoce morza z grilla są rewelacyjne. Ale ich grillowanie dla wielu wydawać się może nieco przytłaczające. Właściwie o dobry wynik grillowanych ryb i owoców morza nie jest trudno. Oto kilka podstawowych wskazówek na dobry początek.
Podstawy:
-
Wysoka temperatura jest kluczem. Owoce morza grillujemy szybko i w wysokiej temperaturze aby zachować ich naturalne soki i smak.
-
Czysty grill / ruszt jest również ważny. Ryba będzie przywierać do brudnego rusztu, będzie nam to utrudniało jej odwracanie i będzie powodowało jej rozdrabnianie.
-
Oliwienie rusztów. Do nacierania oliwienia rusztów używajmy olejów o wysokiej temperaturze smażenia.
-
Grillować skórą do góry czy do dołu? Zdrowy rozsądek mówi aby grillować np. filety rybne w pierwszej kolejności skórą do dołu. Ale robiąc odwrotnie otrzymamy ładniejszą, bardziej chrupiącą powierzchnię od strony bez skóry, a skóra pomoże nam równomiernie utrzymać filet. Rezultatem grillowania tym sposobem będzie atrakcyjny bardziej wilgotny filet. Spróbuj a zobaczysz!
-
Ryby będą się trzymały lepiej podczas grillowania jeśli zostawisz je w spokoju podczas grillowania i pozwolisz im piec się przewidywany czas.
-
Szeroka łopatka jest niezbędna do obracania i zdejmowania ryb z rusztu. Najlepiej jak mamy na wyposażenie dwie takie łopatki.
-
Jeśli grillujemy cienkie filety, całe ryby możemy sobie ułatwić życie grillując je w specjalnych koszach do grillowania.
-
Dobrą zasadą jest aby grillować ryby w sumie 10 minut na 2 cm grubości (mierzoną w najgrubszym miejscu)
-
Unikajmy słodkich marynat i glazur do grillowania całych ryb i grubych filetów, ponieważ cukry będące ich składnikami mogą się spalać i nadać grillowanej rybie gorzki smak
-
Ryby są dobrze ugrillowane w momencie kiedy ich mięso nie jest przeźroczyste i błyszczące oraz daje się łatwo dzielić. Pamiętajmy jednak, że niektóre ryby takie jak łosoś i tuńczyk często są podawane nie wysmażone tak jak to ma miejsce w przypadku steków.
-
Tuńczyk, łosoś, miecznik, halibut, pstrąg, makrela, okoń morski są jednymi z najlepszych ryb do grillowania.
Tagi: grillowanie ryb, jak grillować ryby, sposoby grillowanie ryb