Nic nie przypomina nam smaku lata lepiej niż grillowany kurczak z nutą cytryny i czosnku. Aromat tego kurczaka, który będzie powstawał podczas grillowania będzie zapraszał gości aby zebrać się wokół stołu na przyjemny posiłek.
Składniki:
6 połówek piersi z kurczaka
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 ½ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki do marynaty oprócz piersi z kurczaka i dokładnie wymieszać. Dobrym sposobem jest umieszczenie wszystkich składników w słoiku, zamknięcie go i dokładne ich wymieszanie. Z piersi usunąć nadmiar tłuszczu. Piersi umieścić w szklanym zamykanym naczyniu, zalać przygotowaną marynatą. Starać się pokryć piersi z każdej strony marynatą. Całość włożyć do lodówki i marynować 4-8 godzin. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wyjąć piersi z marynaty i odłożyć na talerzu do osiągnięcia temperatury pokojowej. Nadmiar marynaty wytrzeć z piersi kurczaka, natrzeć oliwą z oliwek i grillować około 10 minut z każdej strony.
Do tego przepisu można zastosować miłą odmianę. Zamiast piersi z kurczaka proponujemy dodać filety np. z łososia czy np. steki z tuńczyka. Polecamy wtedy pominąć kminek i pieprz. A w zamian dodać ½ łyżeczki suszonego rozmarynu oraz 1 łyżeczkę suszonego tymianku lub 1 łyżeczkę suszonego oregano. Ryby powinniśmy też zdecydowanie krócej marynować. Nie więcej niż 2 godziny.
Tagi: grillowana pierś z kurczaka, Grillowana pierś z kurczaka w cytrynowo-czosnkowej marynacie, pierś z kurczaka z grilla