Na długo przed pojawieniem się folii aluminiowej, specjalnego papieru do pieczenia, ludzie uważali za korzystne zawijanie potraw w liście. Używano do tego zarówno liści bananowca, liści winogrona, kukurydzy, łupin z kolb kukurydzy i innych liści, które po prostu można było znaleźć np. rosnące w lesie. Uważano to po prostu za świetne narzędzie do przygotowywania potraw. Oczywiście wtedy używano praktycznie tylko bezpośredniego ognia, przez co potrawy dostawały nie tylko wspaniały smak ale i wyjątkowy dymny aromat. Liście pomagały utrzymać odpowiednią wilgoć przygotowywanych potraw ale także zapobiegały rozpadaniu się potraw podczas ich pieczenia. Najczęściej w liściach przygotowywało i przygotowuje się ryby. Liście winogron, łuski kukurydziane czy liście bananowca można dostać w wielu specjalistycznych sklepach spożywczych, które specjalizują się w sprzedaży egzotycznych produktów z rejonu Meksyku i Karaibów.
Jeśli chodzi o przygotowywanie potraw w liściach jest ono podobne do przygotowywania żywności w folii aluminiowej itp. z taką różnicą, że potrawy w liściach nie będą tak hermetycznie zapakowane. Będą one czerpały wilgoć, która naturalnie znajduje się w liściach. Ryby w liściach mogą być przygotowywane w całości lub mogą być to filety. Grillowanie ryb w liściach powinno się rozpocząć od oczyszczenia liści, natarcia ryby lekko olejem aby zapobiec jej przywieraniu do powierzchni liści. Następnie rybę należy owinąć liśćmi, niezbyt mocno je dociskając. Aby zabezpieczyć liście przed rozpadaniem można użyć sznurka kuchennego lub wykałaczki.
Grillowana ryba w liściach bananowca
-
4 całe makrele (oczyszczone i wypatroszone, odcięte głowy w razie potrzeby)
-
½ łyżeczki imbiru w proszku
-
½ łyżeczki kolendry w proszku
-
2 łyżeczki chili w proszku
-
½ łyżeczki kminku w proszku
-
1 łyżka kurkumy w proszku
-
½ łyżeczki soli
-
2 łyżki wody
-
2 łyżki oleju słonecznikowego
-
liście bananowca do owijania ryby
do sosu:
-
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
-
2 łyżeczki posiekanej czerwonej papryczki chili
-
2-3 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Ryby opłukać i wysuszyć na ręczniku papierowym. Zmieszać imbir, kolendrę, chili, kurkumę i sól z dwoma łyżkami wody. Przygotowaną pastą natrzeć ryby i skropić olejem słonecznikowym. Każdą z ryb dokładnie zawinąć liśćmi bananowca i zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadaniem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut. W trakcie grillowania raz obrócić. W międzyczasie przygotować sos mieszając wszystkie składniki. Sos podawać z grillowaną rybą.
Zobacz więcej ciekawych pomysłów i porad dotyczących grillowania klikając w stronę porady.
Tagi: grillowana ryba, grillowana ryba w liściach, grillowanie ryby, ryba z grilla, ryby z grilla, sposób na rybę z grilla