Jednym z naszych ulubionych sposób na Avocado jest jego grillowanie. Avocado i grill są po prostu dla siebie stworzone.
Składniki:
-
2 dojrzałe avocado
-
2 łyżki soku z limonki
-
oliwa z oliwek
-
sól morska do smaku
-
świeżo zmielony pieprz do smaku
-
opcjonalnie: ½ szklanki świeżo posiekanych pomidorów lub ulubionej salsy (przepis poniżej)
-
opcjonalnie: rozdrobniony ser feta lub plasterki sera mozzarella i drobno posiekana kolendra i bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Avocado przecinamy wzdłużnie na połowę i usuwamy nasiona. Przeciętą stronę skrapiamy sokiem z limonki/cytryny (avocado po przecięciu bardzo szybko brązowieje) i nacieramy oliwą z oliwek. Avocado wkładamy do średnio rozgrzanego grilla ciętą stroną do rusztu. Grillujemy około 5-7 minut. Usuwamy z grilla, ponownie skrapiamy odrobiną soku z limonki i solimy do smaku. Jeśli chcemy pójść o krok dalej możemy dziurę po nasionach wypełnić odrobiną ulubionej salsy, odrobiną kwaśnej śmietany lub kawałkami sera, a wszystko to posypać np. świeżo pociętą kolendrą.
Szybki i łatwy przepis na salsę do avocado z grilla
Składniki:
1 pomidor pokrojony w kostkę
¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżka winnego octu lub soku z limonki
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki soli
3-4 gałązki kolendry
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w blenderze, w razie potrzeby dodatkowo doprawić, solą, pieprzem i kolendrą.