Grillowanie bananów tak wspaniale wydobywa ich słodycz, że można je jeść prosto z grilla. Ale podane na ciepło z sosem będą wspaniałym deserem o każdej porze roku.
Składniki:
-
4 dojrzałe banany
-
3 łyżki masła
-
4 łyżki brązowego cukru
-
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-
½ łyżeczki mielonego cynamonu
-
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Grilla przygotować do grillowania bezpośredniego. W przypadku grilla gazowego rozgrzewamy go do około 220 stopni. W przypadku grilla węglowego powinniśmy być w stanie utrzymać dłoń na wysokości około 12 cm nad żarem przez 5-6 sekund.
Polecamy odciąć końcówki bananów. Przekroić je wzdłużnie na połowy lub na 4 części. Umieścić bezpośrednio na ruszcie i grillować przez około 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć z grilla gdy będą miały ładny brązowy kolor. Wyjąć na półmisek lub osobne talerze. Banany podawać na ciepło z sosem.
Sos:
W rondelku na małym ogniu roztopić masło. Dodać brązowy cukier i gotować aż się rozpuści. Często mieszać. Następnie dodać sok z pomarańczy, cynamon i pieprz cayenne. Całość gotować 2-4 minuty, często mieszając aż wytworzy nam się konsystencja syropu.
Tagi: banan z grilla, banany z grilla, grillowane banany, grillowany banan