W okresie letnim każdy z Nas stara się jak najwięcej czasu spędzać na zewnątrz. Lubimy gromadzić się wokół grilla, a wszystko co może być z grilla, jest z grilla! Korzystanie z desek do grillowania znacznie pomaga nam w przygotowywaniu potraw na grillu. Nawet delikatnie warzywa czy owoce jesteśmy w stanie grillować bez narażania ich na bezpośredni kontakt z ogniem. To jeden z powodów dla których grillowanie brzoskwiń na deskach cedrowych jest rewelacyjnym pomysłem. Dymny aromat drzewa cedrowego łączy się ze słodkimi i kwaśnymi nutami smakowymi brzoskwiń. Dla uchwycenie lepszego kontrastu smakowego tak przygotowane brzoskwinie smakują jeszcze lepiej podane z zimnymi lodami.
-
1 deska cedrowa
-
3 brzoskwinie
-
tymianek
-
cynamon
-
brązowy cukier
-
opcjonalnie lody waniliowe
Przygotowanie:
Deskę cedrową moczyć przez co najmniej jedną godzinę przed użyciem. Grilla rozgrzać do 190 stopni. Brzoskwinie przeciąć wzdłużnie na pół, usunąć pestki. Wyłożyć na deski cięta stroną do góry, oprószyć tymiankiem, cynamonem i brązowym cukrem. Grillować przy zamkniętej pokrywie około 10-13 minut. Podawać z lodami waniliowymi.
Tagi: brzoskwinie, brzoskwinie z grilla, deser z grilla, grillowane owoce, grillowanie brzoskwiń, owoce z grilla, planked