Wilgotne,lekko chrupiące,mocno czekoladowe. Brownie w formie ciasteczek to rewelacyjny pomysł na pyszny deser z grilla. Do przygotowania tych wyjątkowych ciasteczek wystarczy się posłużyć ulubionym przepisem na Brownie. Z tą różnicą, że wypieczemy je w naszym grillu i na desce cedrowej zamiast blaszki.
Składniki:
-
1 szklanka mąki
-
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
-
½ szklanki brązowego cukru
-
1/3 szklanki kakao
-
1/4 łyżeczki sody
-
1 szczypta soli
-
1/3 szklanki maślanki
-
60 gram stopionego masła
Przygotowanie:
Deskę moczymy przez co najmniej 4 godziny (najlepiej 12 godz.). Masło rozpuszczamy. Mąkę, kakao, cukier, sól i sodę mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę. Do mieszanki dodajemy maślankę i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy. Wyrabiany ciasto. Powinno mieć zwartą strukturę ale jednocześnie być lepkie. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (rozpłaszczamy je). Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury do około 190 ° C. Na namoczonej desce grilla wykładamy ciasteczka i pieczemy w grillu z zamkniętym piekarnikiem przez około 12 minut.
Tagi: ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z grilla, ciastka z grilla, ciastko z grilla, czekoladowe ciasteczka, deser z grilla, grillowanie na desce cedrowej