Jest to bardzo prosty i szybki sposób na grillowane filety z łososia. Grillowanie z użyciem drewnianej deski pozwoli zachować wspaniały smak samego łososia oraz dodatkowo pozwoli uzyskać smak dymu z tlącej się deski.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania: 30 minut
Całkowity czas: 50 minut
Wydajność: 4 porcje
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- sól do smaku
- 1 deska cedrowa lub olchowa namoczona w wodzie
Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Połączyć oliwę, musztardę, pieprz i sól. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć filety z łososia. Umieścić filety z łososia na desce (cedrowej lub olchowej), która była wcześniej moczona w wodzie przez co najmniej 30 minut. Umieścić filety z deską na ruszcie i grillować na średnim ogniu około 20 do 30 minut. Aby sprawdzić, czy filety są już dobre należy wziąć widelec i delikatnie oddzielać płaty ryby. Ryba jest gotowa jeśli płaty dadzą się łatwo oddzielać a mięso ma spójny kolor . Przed podaniem filety można udekorować plasterkami cytryny i świeżym koprem.
Tagi: deski do grillowania, grillowane filety z łososia, grillowanie filetów z łososia, grillowany łosoś