Kolejny przepis na pyszną rybę.
Składniki dla 4 porcje:
4 filety z dorsza o wadze ok. 250 g każdy
16 plasterków wędzonego boczku
80 ml oliwy z oliwek
kilka goździków
4 bakłażany
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 gałązki tymianku
sól, pieprz, szczypiorek
Przygotowanie:
Filety z dorsza osusz ręcznikiem papierowym, lekko posyp solą i pieprzem. Filety zawiń w boczek. Zabezpiecz boczek używając wykałaczek. Bakłażany przygotuj na parze w temperaturze ok. 220 ° C przez 20 do 30 minut. Bakłażany pozostaw do lekkiego ostygnięcia następnie obierz i pokrój na małe kawałki. Rozgrzej oliwę na płyty żeliwnej, podsmaż czosnek i bakłażany. Obsmaż filety dorsza po obu stronach przez około 5 minut.
Podanie:
Ułóż podsmażone bakłażany po środku talerza, dodaj na górę fileta z dorsza, udekoruj gałązką rozmarynu przed podaniem.
Tagi: dorsz z grilla, Grillowane filety z dorsza z bakłażanem