Wyjątkowe filety rybne, które możemy podać nawet na wigilijną kolację.
składniki:
2 filety z okonia mogą być też z dorsza, każdy około 2-3 cm
do marynaty:
sok z połowy różowego grejpfruta
sok i skórka z dwóch mandarynek
sok i skórka z połowy limonki
skórka z jednej pomarańczy
2 łyżki posiekanego estragonu
1 ½ łyżeczki miodu
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W płytkim szklanym naczyniu połączyć wszystkie składniki i marynować w nich filety przez około 15 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie rozgrzewać grilla przez około 10 minut w średniej temperaturze a ruszty dokładnie oczyścić i przetrzeć oliwą. Następnie zmniejszyć temperaturę do niskiej, filety wyłożyć na ruszt i grillować w sumie 10 minut obracając co 2 ½ minuty. W międzyczasie pozostałą marynatę podgotować na wolnym ogniu z dodatkiem łyżki masła, aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Filety podawać na gorąco bezpośrednio z grilla z łyżką cytrusowego sosu.
Tagi: cytrusowa glazura do ryb, filety z okonia, grillowany okoń, okoń z grilla