Grillowanie to sposób na szybkie i proste posiłki. Takim właśnie posiłkiem są grillowane podudzia zawijane w paski boczku. Przygotowywane w ten sposób podudzia zachwycą waszych gości.
A prosty i szybki sposób ich przygotowania sprawia, że będą one gościć często na waszych rusztach i stołach.
Składniki:
8-12 podudzi z kurczaka
około 250 gram boczku w paskach (najlepiej wędzonego)
1 łyżka oliwy
1 łyżka kminku mielonego
2 łyżeczki chili w proszku
2 łyżeczki brązowego cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Do przygotowania podudzi według tego przepisu warto posłużyć się stojakiem do grillowania podudzi i skrzydełek. Na samym początku z podudzi usuwamy skórkę. Tak przygotowane podudzi należy skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawami: kminkiem, chili w proszku, brązowym cukrem, solą i pieprzem. Każde z podudzi zawijamy dokładnie w plaster boczku, możemy użyć wykałaczki do tego zawinięcia. Polecamy używać do tego boczek wędzony, bo dzięki niemu uzyskamy dodatkowy smak. Grilla rozgrzewamy do temperatury około 180 stopni. Podudzia zawieszamy na stojaku, a całość ustawiamy na ruszcie. Używając stojak do grillowania należy pamiętać aby w wanience ociekowej był zawsze płyn (woda, wino, piwo, sok owocowy). Podudzia grillujemy w ten sposób około 20-30 minut lub do momentu aż ich temperatura wewnętrzna osiągnie minimum 88 stopni.
Tagi: grillowane podudzia z boczkiem, grillowanie podudzi, grillowanie podudzia