Zaskocz swoich znajomych, rodzinę i przyjaciół grillowanymi pulpetami z ziołami. Podaj je w niekonwencjonalny sposób, a danie to zostanie zapamiętane na bardzo długo.
składniki na 4 osoby:
600 gram mięsa mielonego (wołowo wieprzowego 50/50)
2-3 rozgniecione ząbki czosnku
6 łyżkek świeżych ziół (natka pietruszki, szczypiorek i rukola)
sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
gałązki rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy
Przygotowanie:
Umieść mięso mielone w misce, dodaj rozgnieciony czosnek, drobno posiekane zioła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Umyj gałązki rozmarynu i osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Uformuj 3-4 cm klopsiki, i nadziej je na gałązkę rozmarynu, używając ją jako szpikulca. Wymieszaj oliwę z oliwek z musztardą i natrzyj klopsiki. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na około godzinę. Klopsiki należy grillować na średnim ogniu przy użyciu płyty żeliwnejprzez około 12 minut, obracając je w połowie grillowania.
Polecamy je podawać z ryżem i grillowanymi warzywami.
Tagi: grillowane mięso, grillowane pulpety, grillowane pulpety z ziołami, przepis na mięso z grilla