Polecamy wam przepis na chrupiące ostre skrzydełka z kurczaka z bogatą w smaki ziołową marynatą. Aby ułatwić grillowanie skrzydełek spróbujcie użyć nadstawki do grillowania ze stali nierdzewnej Broil King albo uniwersalnych koszów do grillowania.
Składniki:
12 skrzydełek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka szałwii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do marynaty:
2 papryczki chili drobno posiekane
4 łyżeczki białego wina
2 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki miodu płynnego
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka szałwii
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
8 ząbków czosnku (wyciśniętych przez praskę)
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Natrzeć nią dokładnie skrzydełka i odstawić w zamkniętym pojemniku na noc do lodówki. Pozostałą część marynaty odstawić. Przygotować grilla do pieczenia skrzydełek. Dokładnie oczyścić ruszt, nasmarować go olejem. Skrzydełka piec przez około 60 minut w temperaturze 120 stopni C. W połowie pieczenia skrzydełka obrócić, natrzeć pozostałą marynatą. Na 3-5 minut przed zakończeniem grillowania aby skrzydełka ładnie się zarumieniły zwiększamy temperaturę grillowania do około 200 stopni.
Tagi: grillowane skrzydelka z kurczkaka, grillowane skrzydełka, grillowanie skrzydełek, skrzydełka z grilla