Grillowane steki z czerwonym winem są absolutnie pyszne! Pomimo, że dobre steki same w sobie są pyszne i nie wymagają już marynowania itp. to ta marynata na bazie czerwonego wina nadaje im zupełni nowy wymiar smaku.
Składniki:
2 steki (polecamy Filety Mignon o grubości około 3-4 cm)
do marynaty:
¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 wyciśnięty ząbek czosnku
¼ łyżeczki płatków z czerwonej papryki
opcjonalnie ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki marynaty w średniej misce. Umieścić steki w marynacie i pozwolić im się marynować przez 1 godzinę w lodówce. W międzyczasie przygotować grilla, dobrze naoliwić ruszty i rozgrzać go do średniej temperatury. Umieścić steki na dobrze naoliwionym ruszcie grilla i grillować do uzyskania pożądanego stopnia ich wysmażenia. Zobacz nasz poradnik grillowania idealnych steków i grilluj swoje steki do perfekcji!.
Tagi: grillowane steki, grillowane steki z czerwonym winem, grillowanie steków, marynata do steków, marynata z czerwonym winem do steków, steki z czerwonym winem