Dodaj niesamowitego zapachu dymu cedrowego do swojego steka. A smak jego podkreśl lekką nutą słodkości i przypraw.
Składniki:
dla steka:
- 4 ulubione steki
- 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny)
- sól koszerna
- świeżo zmielony czarny pieprz
do marynaty:
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane)
- ½ łyżki płatków czerwonej papryki
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno zmielonego)
- 6-8 wyciśniętych ząbków czosnku
- skórka z 2 cytryn
do sosu:
- 2 łyżki miodu
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (drobno posiekane)
- ¼ szklanki octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
- sól koszerna i czarny pieprz do smaku
- ½ szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze naoliwić. Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać aż zaczną się lekko dymić. Usunąć steki z marynaty doprawić solą i pieprzem i grillować jedną stronę około 2 ½ minuty. Przełożyć steka na deskę cedrową i dokończyć grillowanie steka na desce (5-7 minut). W międzyczasie przygotować sos. Podgrzać miód z rozmarynem, wymieszać z octem i przyprawami, powoli mieszając dodać do niego oliwę z oliwek. Tak przygotowanym sosem skropić podawanego steka.
Tagi: grillowanie steków, grillowany stek, grillowany stek na drewnianej desce, stek, stek z deski, stek z grilla, steki