Sezon letni jest bogaty w świeże produkty. Dzięki temu możemy znacznie urozmaicić nasze letnie menu. Każdy z Nas lubi przecież próbować czegoś wyjątkowego. Dlaczego więc nie spróbować truskawek z grilla i zachwycić nimi rodzinę i przyjaciół.
Grillowanie truskawek jest łatwe i szybkie. Proponujemy podawać je z lodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser.
Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami
i ciastami.
Jak grillować truskawki?
Metoda #1. Za pomocą tej metody truskawki będziemy grillować bezpośrednio na ruszcie. Grilla należy rozgrzać do wysokiej temperatury. Ruszt grilla powinien być czysty i dobrze naoliwiony. Świeże truskawki myjemy i obieramy. Duże owoce kroimy na połowy. Tak przygotowane truskawki skrapiamy octem balsamicznym i obtaczamy w brązowym cukrze. Następnie zmniejszamy moc grilla do średniej i wykładamy na ruszt truskawki. Grillujemy około 3-4 minut aż owoce są ciepłe i posiadają przypalony grillowy wzór. Zdjąć z rusztu i podawać np. z lodami, budyniem, bitą śmietaną.
Metoda #2. Użyjemy tej metody do grillowania truskawek na patelni, folii aluminiowej lub na perforowanej blaszce. Grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Truskawki myjemy i obieramy. Owoce przecinamy wzdłużnie na połowę. W misce należy wymieszać 4 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżki wody i 1 łyżkę soku z cytryny). Owoce mieszamy w przygotowanej mieszance. Truskawki grillujemy do momentu aż będą lekko miękkie. Tak grillowane truskawki podawać z lodami, budyniem lub bitą śmietaną.
Przepis na truskawki z grilla
Grillowanie truskawek powoduje, że stają się one jeszcze słodsze i bardziej soczyste. Są niesamowitym uzupełnieniem wielu letnich deserów.
Składniki:
-
1 kg truskawek
-
3 szklanki czerwonego wina
-
2-3 łyżki miodu
-
lody waniliowe – do podania z truskawkami
Przygotowanie:
Umyte i obrane truskawki należy grillować na średnio rozgrzanym ruszcie do momentu aż będą lekko miękkie i będą posiadały przypalony grillowy wzór. W małym rondelku zredukować wino do momentu aż pozostanie jego 2/3 filiżanki, wtedy dodać miód i całość jeszcze przez chwilę gotować na małym ogniu. Grillowane truskawki dodać do zredukowanego wina i miodu i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane truskawki podawać na górze lodów waniliowych.
Więcej przepisów na pyszne desery i owoce z grilla szukajcie na naszym blogu naRuszcie.pl
Tagi: grillowane truskawki, grillowanie truskawek, truskawka z grilla, truskawki z grilla