Tak grillowane udka z kurczaka tworzą słodką a zarazem pikantną przekąskę. Grillowanie metodą pośrednią udek z tego przepisu sprawia, że są one soczyste a ich skórka chrupiąca.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas grillowania: około 2 godziny
Porcja dla: 6 osób
Składniki:
10 dużych udek z kurczaka
1 łyżka soli
½ szklanki przecieru pomidorowego
½ szklanki kremu kokosowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki chili w proszku
1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 szklanki bułki tartej
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla do 200 stopni C. Udka opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyłożyć na płaską blachę i posypać z obu stron solą. W średniej misce wymieszać dokładnie przecier pomidorowy z kremem kokosowym. W osobnym naczyniu wymieszać cynamon, kardamon, czarny pieprz, czosnek w proszku, chili w proszku, gałkę muszkatołową i bułkę tartą. Każde udko zanurzyć w pomidorowo-kokosowej mieszance następnie całościowo obtoczyć w mieszance suchych przypraw. Tak przygotowane udka ostrożnie umieścić na stojaku do grillowania podudzi. Do tacy stojaka dodać 4 łyżki oleju kokosowego i pozostałą mieszankę pomidorowo-kokosową. Tacę wypełnić do końca dolewając wodę aż będzie pełna. Cały stojak umieścić na ruszcie i grillować na grillu rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. Grillować pod zamkniętą pokrywą. Doglądać aby w tacy stojaka była odpowiednia ilość płynu. Udka z kurczaka grillować aż uzyskają wewnętrzną temperaturę 75 stopni C.
Do przygotowania tego przepisu polecamy stojak do grillowania podudzi firmy Grill Pro 41552
