Wykorzystanie Coca-Coli jako składnika sosu do potraw z grilla jest inspirującym pomysłem. Poniżej prezentujemy proste przepisy na rewelacyjne żeberka z sosem na bazie coli oraz przepis na sam sos.
Grillowane żeberka z Coca-Colą
Składniki:
4 kg żeberek wieprzowych
3 szklanki Coca-Coli lub Dr Pepper
3 szklanki dobrej jakości ketchupu
1 szklanka brązowego cukru
6 łyżek chili w proszku
4 łyżki zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki musztardy
1 łyżka mielonego cynamonu
Wióra do wędzenia Hickory albo Mesquite
Przygotowanie:
Ściągamy palcami błonę tłuszczową z tyłu żeberek (Sprawia to ogromną różnicę w miękkości żeberek). Żeberka wykładamy w dużym szklanym bądź ceramicznym naczyniu i zalewamy 2 szklankami Coca-Coli. Trzecią szklankę coli zostawiamy. Żeberka zalane Colą szczelnie zamykamy i odstawiamy do marynowania do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej na noc). Na pół godziny przed grillowaniem przygotowujemy grilla. Pod ruszt dajemy namoczone zrębki drzewne (około 2 garści moczone przez około 30 minut w wodzie). Nad osłoną palnika/nad żarem a pod rusztem umieszczamy tackę ceramiczną wypełnioną wodą (około 2 ½ cm). Rozgrzewamy grilla do wysokiej temperatury po czym zmniejszamy ją do minimum. W międzyczasie przy użyciu blendera mieszamy pozostałą szklankę Coli z ketchupem, brązowym cukrem, chili w proszku, pieprzem, musztardą i cynamonem. Mieszamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Żeberka wyjęte z marynaty i osuszone wykładamy na rozgrzany ruszt i grillujemy w temperaturze 120 – 130 stopni C przez około 1 ½ godziny lub aż osiągną temperaturę wewnętrzną pomiędzy 88 a 93 stopni C. Żeberka obracamy średnio co 25-30 minut. Wcześniej przygotowany sos stosujemy do polania żeberek podczas kilku ostatnich minut ich grillowania, aby zapobiec spaleniu cukru. Po polaniu żeberek, pozostały sos gotujemy na małym ogniu aż się zredukuje i zgęstnieje. Gotowe żeberka podajemy polane sosem.
Uniwersalny sos do grilla z Coca-Colą
Składniki:
2 łyżki masła
6 cebul dymki drobno posiekanej
4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
150g koncentratu pomidorowego
¾ filiżanki czarnego syropu kukurydzianego
¾ filiżanki Coca-Coli
¼ filiżanki octu z jabłek
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka stołowa sosu tabasco
Przygotowanie:
Masło roztopić w małym rondelku na małym ogniu. Dodać cebulę i czosnek i gotować przez około 2-3 minuty aż się ładnie wszystko zeszkli. Jednostajnie mieszając dodawać kolejno koncentrat pomidorowy, syrop kukurydziany następnie Coca-Colę, ocet, sos Worcestershire i tabasco. Całość gotujemy na wolnym ogniu w odkrytym rondelku przez około 30 minut lub do momentu aż ładnie zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
Ruszt do grillowania żeberek jest doskonałym narzędziem które warto mieć. Ale jeżeli jeszcze go nie mamy możemy spróbować oprzeć żeberka pod kątem o siebie.
Tagi: grillowane żeberka, grillowane żeberka z sosem z coca-coli, grillowanie żeberek, przepis na grillowane żeberka z grilla, przepis na żeberka z grilla, sos z coca-coli do grilla, żeberka z grilla