Te grillowane w folii aluminiowej ziemniaki z dodatkiem parmezanu są doskonałym dodatkiem do każdego posiłku z grilla.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas grillowania: 40 minut
Całkowity czas: 50 minut
Składniki:
6 średnich młodych ziemniaków
3 łyżki startego parmezanu (zamiast parmezanu możemy użyć np. masła ziołowego)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki przyprawy włoskiej
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czosnku w proszku
Przygotowanie:
Rozgrzewamy grilla do średniej temperatury. Ziemniaki myjemy ale pozostawiamy w skórce. Przecinamy je na 4 części. Umieszczamy je na folii aluminiowej. W małej misce mieszamy wszystkie składniki (oprócz sera), powstałą mieszanką skrapiamy ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaki zawijamy w folię aluminiową. Umieszczamy w grillu rozgrzanym do średniej temperatury i grillujemy przez 30-40 minut. Grillowane ziemniaki są gotowe jak da się je łatwo przekuwać np. widelcem. Pod koniec grillowania gdy ziemniaki są już prawie gotowe, rozwijamy delikatnie folię dodajemy na nie parmezan albo masło np. czosnkowe i całość grillujemy jeszcze przez około 5 minut do czasu rozpuszczenie się sera. Tak grillowane ziemniaki podawać najlepiej na gorąco.
Aby zobaczyć nasz przewodnik grillowania warzyw kliknij tutaj.
Tagi: grillowane ziemniaki, grillowanie ziemniaków, jak grillować ziemniaki, przepis na ziemniaki z grilla, ziemniak z grilla, ziemniaki z grilla