Wiele osób boi się grillować bakłażana bo zastanawia się jak połączyć jego smak z innymi potrawami i jak wykorzystać jego konsystencję. Jednak to bakłażany były podstawą kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej od wielu wieków. Jedną z bardziej znanych bliskowschodnich potraw, która wykorzystuje pieczonego bakłażana jest baba ghanoush. Jednak bakłażan najbardziej popularny jest na Dalekim Wschodzie. Chętnie sięgają do niego w swojej kuchnie Chińczycy i Wietnamczycy. Bakłażan może tworzyć dodatkową warstwę smakową w posiłkach, może być również atrakcyjnym dodatkiem do potraw z grilla. Grillowanie bakłażana jest zaskakująco proste. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek aby wykorzystać go do smacznych potraw.
Wybór właściwego bakłażana
Istnieje kilka odmian bakłażana, które już omawialiśmy wcześniej na stronie naRuszcie.pl. Najczęściej spotykaną jego odmianą jest bakłażan amerykański, który jest bardzo duży i ma kształt gruszki. Wybierając bakłażany postarajmy się aby były one świeże, ponieważ z wiekiem bakłażany stają się gorzkie. Wybierajmy takie, które mają równomierny koloryt, są błyszczące i twarde. Sporo osób przed grillowaniem bakłażana obiera go ze skóry, pomimo to że jest ona jadalna. Większość goryczy jest właśnie skoncentrowana w skórce bakłażana. Jeśli nie mamy świeżego bakłażana aby zmniejszyć jego gorycz możemy moczyć go w wodzie z solą.
Bakłażany bardzo szybko brązowieją po pocięciu je np. na plasterki. To jest normalna reakcja z powietrzem i nie zmienia ich smaku. Jednak proponujemy odczekać do ostatniej chwili z jego pokrojeniem. Bakłażana dobrze pokroić do grillowania wzdłużnie lub poprzecznie uzyskując plastry.
Wybór odpowiedniego grilla i grillowanie
Grillowanie bakłażana nadaje mu charakterystyczny dymny smak, a to jest często warunkiem późniejszego odpowiedniego przygotowania niektórych potraw takich jak wcześniej wspomniana Baba Ghanoush. Niektóre przepisy rzeczywiście wymagają wręcz zwęglenia bakłażana. Grill węglowy jest do tego idealny, ale dobry grill gazowy mu w niczym nie będzie ustępował. Przed dodaniem bakłażana na ruszt, rozgrzejmy grilla. Natrzyjmy ruszt olejem. Czas grillowania bakłażana będzie zależał od tego co mamy zamiar z nim przygotować. Jeśli wykonujemy konkretną potrawę stosujmy się do przepisu. Natomiast jeśli ma być on dodatkiem lub ma być mieszany z innymi składnikami, grillujemy bakłażana około 3-4 minuty z każdej strony. Usuwamy go z rusztu gdy się ładnie zarumieni.
Bakłażany są stosunkowo proste do przygotowania. Są dobrym rozwiązaniem jeśli poszukujemy nowych smaków do naszego grillowego menu. Ponadto można je łączyć z wieloma innymi składnikami a całość będzie tworzyć wyjątkowe dania. Bakłażan idealnie nadaje się do grillowania, ponieważ pochłania znacznie mniej tłuszczu niż podczas smażenie jego na patelni na kuchence.
Najprostszy przepis na grillowanego bakłażana.
4 duże bakłażany
2 łyżeczki grubej soli morskiej
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Bakłażany przecinamy wzdłużnie na 1 cm plastry. Posypujemy plastry bakłażana solą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie przy użyciu ręczników papierowych usuwamy nadmiar soków i soli. Obficie nacieramy plastry bakłażana oliwą z oliwek. Posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przygotowujemy grilla, oczyszczamy ruszt i rozgrzewamy go przez 5 minut do średniej temperatury. Grillujemy bakłażana w sumie 10-12 minut obracając co 3 minuty aby stworzyć charakterystyczny diamentowy wzorek od rusztu.
Grillowany bakłażan zapiekany z serem w sosie pomidorowym.
8 wzdłużnie pokrojonych i grillowanych plastrów bakłażana
2 szklanki sosu pomidorowego (patrz przepis poniżej)
1 ¾ szklanki startego sera mozarella
¼ szklanki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
½ szklanki sosu pomidorowego rozprowadzić na dnie naczynia do zapiekania. Ułożyć równomiernie na dnie naczynia 4 plastry grillowanego bakłażana, posypać połową startego sera. Całość zalać 1 szklanką sosu pomidorowego. Wyłożyć drugą warstwę bakłażana, zalać pozostałym sosem i posypać pozostałym startym serem. Całość umieścić w odkrytym naczyniu do zapiekania w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zapiekać przez 30-45 minut do czasu aż od góry będziemy mieć „pienistą warstwę” w złotym kolorze.
Sos pomidorowy
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
3 duże ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
1 średnia cebula, drobno pokrojona w małą kostkę
3 szklanki pomidorów w puszcze
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki płatków chili
sól i pieprz do smaku
Oliwę czosnek i cebulę podgrzewamy na dużej patelni przez 3 minuty. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy całość przez około 1 godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tagi: bakłażan z grilla, bakłażan z grilla zapiekany z serem, grillowanie bakłażana, grillowany bakłażan, sos pomidorowy, zapiekany bakłażan z grilla z serem i sosem pomidorowym