Grillowanie na drewnianych deskach to świetny sposób dodania do potraw wyjątkowego smaku i aromatu. Łosoś grillowany na drewnianej desce cedrowej to chyba najpopularniejsza potrawa przygotowywaną tą metodą. Jednak tak naprawdę każdy produkt może być przygotowywany na drewnianej desce. Grillowanie/pieczenie na drewnianych deskach zaczęło się prawdopodobnie od rdzennych Amerykanów którzy na takich deskach cedrowych lub olchowych przygotowywali ryby i dziczyznę. Przez wieki metoda ta została udoskonalona i z praktyki stała się niemalże sztuką przygotowywania żywności. Obecnie na deskach przygotowywuje się drób, warzywa, owoce, sery, a nawet można przy użyciu desek upiec pizze. W sztuce grillowania na drewnianych deskach bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednie dobranie drewna do potrawy które na nich będziemy przygotowywać. Dlatego należy unikać drzew, które mają żywice ponieważ uzyskiwany smak będzie gorzki.
Obecnie najczęściej używa się desek do grillowania wykonanych z 6 różnych drzew:
-
Olcha. Najlepiej stosować ją z owocami morza. Wytwarza delikatny dymny smak, który nie przytłacza przygotowywanej potrawy.
-
Cedr. Z niego wykonuje się chyba najbardziej znane deski do grillowania. Powszechnie stosowany do ryb w szczególności łososia, ale również polecamy wykorzystywać go do grillowania owoców morza i serów.
-
Wiśnia. Deski wiśniowe wytwarzają łagodny owocowy smak, który doskonale pasuje do wielu mięs. Idelanie pasuje do przygotowywania wołowiny, wieprzowiny czy drobiu. Również owoce i warzywa będą smakowały wyśmienicie przygotowane na takiej desce.
-
Hickory. Produkuje jeden z najbardziej mocnych i wyrazistych aromatów. Drób i wołowina będą dobrze smakowały przygotowane na tych deskach.
-
Klon. Wytwarza słodki dymny smak, który nie jest tak mocno wyrazisty. Doskonale pasuje do przygotowywania owoców, serów, a przede wszystkim idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny.
Po rodzaju drwna z którego mamy wykonywane deski, również ważna jest ich grubość:
-
Grube mięsa. Takie jak pieczenie, żeberka czy całe ryby najlepiej przygotowywać na dość grubych deskach nawet powyżej 2 cm. Spowodowane jest to m.in przez dłuższy czas przygotowywania w/w produktów.
-
Średniej grubości potrawy takie jak, steki, kurczaki, kotlety wieprzowe, filety ryb najlepiej przygotowywać na deskach od 1-2 cm.
-
Przystawki w postaci deserów, owoców i warzyw najlepiej przygotowywać na dość cienkich deskach.
Przygotowanie deske do grillowania:
Przed grillowaniem z użyciem drewnianych desek należy je moczyć w wodzie przez około 30 minut. Moczenie desek eliminuje ryzyko zapalania się ich na ruszcie. W przypadku używania grilla węglowego należy stworzyć strefy grillowania przesuwając żar na jedną stronę grilla (metoda pośrednia grillowania). W grillu gazowym wystarczy wyłaczyć jeden z palników. Namoczone deski umieszcza się na pośredniej stronie grilla. Pieczone potrawy na deskach absorbuje aromat dymu z drewna.
Polecamy kilka pomysłów na potrawy grillowane na drewnianych deskach:
Wędzony ser. Umieść ser Brie lub Camembert na desce cedrowej i grilluj prze około 20 minut lub do momentu aż zbrązowieje i zacznie się topić. Dodać na jego wierz świeże zioła, orzechy, ulubione pesto lub inne ulubione dodatki.
Łosoś na desce cedrowej. Roztopić trochę masła ze świeżym koperkiem, solą i pieprzem. Polać nim łososia. Grillować na namoczonej desce cedrowej w temperaturze około 1800C.
Wędzone krewetki. Przygotujemy je idealnie na desce wykonanej z drzewa olchowego. Krewetki skropić odrobiną oliwy z oliwek, opruszyć solą, pieprzem i kminkiem. Piec na desce aż ładnie się zaróżowią około 5 minut. Podawać skropione świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Kurczak z deski klonowej. Oliwę z oliwek wymieszać ze skórką pomarańczową, oregano, solą i pieprzem. Przygotowaną pastą natrzeć udka z kurczaka. Piec na drewnianej desce.
Pizza z deski. Obficie spryskać deskę olejem. Następnie opruszyć mąką kukurydzianą. Ciasto do pizzy rozwałkować na desce. Grillować na desce ciasto aż zacznie rosnąć około 5 minut. Następnie dodać ser i kilka innych dodatków, np. wcześniej przygotowane mięso. Pizze grillować kolejne 5 minut aż ser zacznie się topić.
Desery owocowe. Owoce pestkowe przeciąc na pół, skropić oliwą z oliwek i miodem. Posypać cynamonem. Owoce grillować aż zaczną się karmelizować.
Ponowne użycie desek. Deski mogą być ponownie wykorzystywane dwa do czterech razy. Ponieważ aromat przygotowywanej na nich żywności może się przenosić, używajmy desek do tego samego rodzaju potraw. Do mycia desek nie należy używać żadnych detergentów. Należy je umyć pod bieżącą wodą i wyszorować. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia aby zapobiec pojawieniu się na nich pleśni. Przechowywać szczelnie zamknięte przed następnym użyciu.
Tagi: grillowanie na deskach, grillowanie na drewnianych deskach