Tofu to twarożek sojowy doskonale znany z kuchni chińskiej. Tofu jest bogate w wartości odżywcze a także jest doskonałym źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin: soli żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E. Ten sojowy twarożek daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby, np. tofu pokrojone w kostki i gotowane na ostro z mielonym mięsem, to tradycyjne danie kuchni syczuańskiej. W Pekinie jada się je na zimno z czosnkiem albo w formie długich, twardych paseczków. Jest też również doskonały do przygotowywania na grillu.
Tofu gwarantuje nam świetną zabawę w kuchni. Możemy go nie tylko przyodziać w niezwykłe kolory i smaki ale także możemy zmieniać jego strukturę co daje nam ogromne możliwości poprawienia jego właściwości i smaku. Znane są dwie metody zmiany struktury tofu. Pierwsza to suszenie (odciskanie) a druga to mrożenie. Druga metoda przy grillowaniu nabiera głębszego sensu niż tylko przedłużenie trwałości tofu. Mrożony a następnie rozmrożony i porządnie odciśnięty twarożek w przekroju wygląda gąbczasto i fizycznie lepiej wciąga smaki i aromaty z marynat.
Grillowanie tofu – porady i wskazówki
-
Tofu nadaje się dobrze do grillowania, musimy tylko zadbać o czysty ruszt, żeby nie przywierało do rusztów,
-
Do grillowania używajmy twardego tofu albo go przed wyłożeniem na ruszt dobrze wyciśnijmy. Możemy również zamrozić a następnie odmrozić swoje tofu. Pozwoli to tofu wchłonąć więcej aromatów marynaty.
-
Tofu jest najlepsze gdy jest marynowane. Marynować swoje tofu w ulubionej marynacie przez co najmniej 30 minut przed grillowaniem.
-
Nawet proste marynaty na bazie sosu sojowego, sosu barbecue czy sosu vinaigrette będą pasowały do tofu.
-
Marynaty zawierające trochę cukru będą wspaniale pasowały do grillowanego tofu ponieważ karmelizujący się cukier pozwoli uzyskać nam ładne i chrypiące z zewnątrz tofu. Zatem dodawajmy do marynat takie składniki jak: cukier, ocet ryżowy, wino, miód czy syrop klonowy.
-
Tofu grillować na rozgrzanym grillu około 6-7 minut z każdej strony nacierając w tym czasie trochę pozostała marynatą
-
Pokrojone w grubą kostkę Tofu doskonale grilluje się z użyciem bambusowych patyczków do szaszłyków