Przygotowywać tuńczyka na grillu możemy na dwa sposoby. Jednym ze sposobów jest grillowanie go na dużym ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. Drugi sposób polega na grillowaniu go na bardzo dużym ogniu przez około 1-2 minuty z każdej strony. Pierwsza metoda jest o wiele bardziej tradycyjnym sposobem przygotowywania tuńczyka na ruszcie. Druga metoda polega po prostu na obsmażeniu tuńczyka na zewnątrz i pozostawieniu prawie surowego środka.
Tuńczyk jest bardzo chudą rybą i ma tendencję do bardzo szybkiego wysychania na grillu. Dlatego marynując tuńczyka zmniejszymy proces jego wysychania na grillu ale tylko pośrednio. Grillując tuńczyka na płytach żeliwnych podlewajmy go marynatą/sosem. Tuńczyk jest na tyle smaczną rybą że wystarczy go natrzeć oliwą posypać do smaku solą i pieprzem i mamy naprawdę dobry kawałek ryby z rusztu. Polewanie tuńczyka podczas grillowania jakimś sosem marynatą dodaje nie tylko dodatkowy aromat ale także nadaje mu dodatkowej wilgoci. Pamiętajmy również aby tuńczyka marynować w lekkich marynatach. Ponieważ marynaty z dużą ilością składników kwasowych będą miały tendencję do „gotowania ryby” jeszcze przed wyłożeniem jej na ruszt. Taka marynata powinna być dość łagodna a w jej skład powinny wchodzić: oliwa z oliwek, zioła, przyprawy i niewielka ilość soku z cytryny lub octu smakowego.
Jeśli zdecydujemy się na kawałek tuńczyka o grubości około 2 cm to będziemy go grillować około 8-10 minut, jednokrotnie obracając go w tym czasie. Pozwoli to na dobre wysmażenie środka kawałka ryby. W przeciwieństwie do wołowiny, baraniny i wieprzowiny mięso z tuńczyka nie wymaga „odpoczynku” przed podaniem.
O ile przygotowanie tuńczyka do grillowania jest bardzo proste, wystarczy go natrzeć odrobiną oliwy i posypać solą i pieprzem o tyle już samo jego grillowanie nie jest tak proste jakby się mogło wydawać. W dużej mierze o końcowym wyniku zadecyduje również sam grill. Niektóre grille gazowe w szczególności te z niższej półki cenowej po prostu mogą produkować nierównomiernie ciepło co będzie skutkowało przypaleniem tuńczyka. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest używanie ciężki żeliwnych płyt do grillowania. Taka płyta bardzo dobrze absorbuje i oddaje ciepło a więc wszystko to czego potrzebujemy do przygotowania rewelacyjnych steków z tuńczyka. W przypadku gdy mamy zaufanie do swojego grilla gazowego jeśli chodzi o dobrą dystrybucję ciepła taka płyta nie jest konieczna ale może być doskonałym dodatkiem ułatwiającym nam grillowanie. W przypadku przygotowywania steków z tuńczyka na grillach węglowych potrzebujemy urządź z pokrywą. Ma to bardzo duże znaczenie ponieważ tylko takie grille węglowe są w stanie uzyskać naprawdę odpowiednią temperaturę.
Bardzo dobrym sposobem na steki z tuńczyka jest ich grillowanie na ruszcie lub płycie żeliwnej rozgrzanej do dużej temperatury. Te steki z tuńczyka polecamy podawać z grillowanymi szparagami i przeszkloną marchwią i pasternakiem.
Czas przygotowania: 15 minut, czas grillowania 10 minut
Składniki:
6 małych steków z tuńczyka
do marynaty:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki soku z cytryny
4 łyżeczki posiekanych liści kolendry
3 wyciśnięte ząbki czosnku
3 drobno posiekane szalotki
2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć i dokładnie wymieszać. Umieścić steki z tuńczyka w dużym zamykanym szklanym naczyniu do zapiekania i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie przygotować ruszt / płytę żeliwną, smarując ją olejem i rozgrzewając do wysokiej temperatury. Steki umieścić na ruszcie rozgrzanym do wysokiej temperatury i grillować około 4-5 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.
Aromatyczne steki z tuńczyka mesquite
Przygotowanie marynaty do tego przepisu zajmuje bardzo mało czasu i nadaje grillowanym stekom z tuńczyka wyjątkowy smak.
Czas przygotowanie: 10 minut, czas grillowania 10 minut
Składniki:
4 steki z tuńczyka (około 1,5 – 2,5 cm grubości
Marynata:
1/3 filiżanki sosu sojowego
1-3 wyciśnięte ząbki czosnku
sok z 1/3 cytryny
opcjonalnie 1 łyżka whiskey lub sake
Przygotowanie:
Grillować na grillu węglowym lub gazowym z wykorzystaniem wiórek do wędzenia mesquite. Pamiętać aby tuńczyka nie przesmażyć. Tuńczyk powinien być różowy w środku.
Grillowane steki z tuńczyka Bourbon
Mieszanka smaków, którą znajdziemy w tym przepisie naprawdę świetnie się uzupełnia. Znajdziemy w nim smaki ostre, słodkie a nawet kwaśne. Polecamy podawać te steki z ulubionymi grillowanymi warzywami lub ryżem.
Czas przygotowania: 10 minut, czas grillowania: 10 minut
Składniki:
6 steków z tuńczyka o grubości około 1 cm
1/3 filiżanki sosu Hoisin lub innego słodko-kwaśnego sosu
3 łyżki Bourbon
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 łyżeczki soku z limonki
2 wyciśnięte ząbki z czosnku
1 łyżeczka sosu chili
½ łyżeczki soli
½ łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składnik z wyjątkiem tuńczyka połączyć w małym rondelku. Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury. Steki z tuńczyka wyłożyć na rozgrzany ruszt/płytę żeliwną i podlać przygotowanym wcześniej sosem. Steki grillować przez 5 minut na jednej stronie, po obróceniu ponownie podlać przygotowanym sosem i grillować przez następne 5 minut.
Tagi: Aromatyczne steki z tuńczyka mesquite, grillowane steki z tuńczyka, Grillowane steki z tuńczyka Bourbon, grillowanie steków z tuńczyka, grillowanie tuńczyka, grillowany tuńczyk, Pikantne steki z tuńczyka, przepis na grillowane steki z tuńczyka, steki z tuńczyka, tuńczyk z grilla