Drobne niedogodności takie jak opady śniegu czy niskie temperatury nie powstrzymają miłośnika potraw z rusztu przed grillowaniem.
Zimno. To najbardziej oczywisty czynnik, który nie zachęca do odpalania grilla w zimie. Jednak każdy dobry grill może dobrze utrzymać ciepło w chłodne dni. Kluczem do tego jest posiadanie grilla wykonanego z dobrych materiałów i przede wszystkim urządzenia z zamykana pokrywą. Rozgrzanie grilla w zimie będzie trwało dłużej niż w innych okresach roku i związane jest to z tym, że urządzenie ma do podgrzania więcej zimnego powietrza znajdującego się pod swoją pokrywą. Im mniej razy pokrywa będzie otwierana tym lepiej. Po prostu podczas grillowania w zimie nie otwierajmy pokrywy grilla częściej niż jest to konieczne.
Wiatr. Czynnik wiatru jest nieprzyjemny nie tylko dla ludzi ale również dla grilli. Grillowanie w zimie powoduje, że ogrzewamy również otaczające nas i grilla powietrze. W zimie trwa to oczywiście dłużej ale w końcu grill tworzy wokół siebie podczas grillowania ochronną powłokę ciepłego powietrza. Jeśli wieje wiatr to wytworzone przez grilla ciepłe powietrze jest tracone. Innymi słowy można powiedzieć, że „wiatr jest do bani”. Dlatego jeśli to możliwe należy umieścić grilla w miejscu w którym będzie on odsłonięty od wiatru. Jeśli jest bardzo wietrznie warto odczekanie i odpalenie grilla o innej mniej wietrzej porze. Ma to duże znaczenie w przypadku korzystania z grilla gazowego. W przypadku korzystania w wietrzny dzień z grilla gazowego płomień może zostać zdmuchnięty. Jeśli tak się stanie a palniki pozostaną włączone gaz może gromadzić się w grillu. I wtedy podnosząc pokrywę i zapalając grilla może powstać tzw. „ognista kula”.
Śnieg. Śnieg nie wpływa na grillowanie. Osobiście wolimy grillować w śniegu niż w trakcie jak pada deszcz. Śnieg tylko sprawia, że czasami trudno dostać się do naszego grilla.
Ciemność. Zimą oprócz tych czynników pogodowych dochodzi jeszcze jeden bardzo istotny według nas – wcześnie robi się ciemno. A więc musimy zapewnić podczas grillowania dobre oświetlenie naszemu grillowi. W tej kwestii również wielu producentów grilli wyszło swoim klientom naprzeciw i proponuje urządzenia które mają wbudowane oświetlenie w pokrywach piekarników, albo swoją ofertę akcesoriów do grillowania poszerzyło o latarki, które możemy zamocować np. na rączkach, pokrywie grilla czy półkach bocznych.
Uwagi:
-
Nigdy nie używajmy grilli w zamkniętych pomieszczeniach. Łatwo wtedy o pożar. Jeden porządny zapłon tłuszczu i cały garaż, zadaszenie itp. może stanąć w płomieniach. Pamiętajmy również , że spalanie węgla produkować może tlenek węgla i inne silnie toksyczne związki niebezpieczne dla naszego zdrowia i życia. Grille gazowe mogą również produkować tlenek węgla w wyniku niedostatecznego spalania gazu jeśli nie są odpowiednio ustawione. Dlatego tak ważne jest aby kupowane grille gazowe miały certyfikaty bezpieczeństwa.
-
Grillowanie ma zawsze więcej zmiennych niż gotowanie np. w kuchni. Zimowe grillowanie dodaje dodatkowe zmienne (zimno, wiatr, ciemność). Czasami będzie ono wymagało dodatkowej godziny więcej niż standardowo. W zimie nie ufajmy czasom przygotowywania potraw podanym w przepisach, wykorzystujmy je jako przybliżone i sami upewniajmy się, że mięso jest prawidłowo wysmażone.
W przypadku gdy pogoda robi się naprawdę paskudna mamy zawsze plan awaryjny. Nie będziemy przecież próbować grillować w śnieżycy, podczas silnie wiejące wiatru bo to przecież nic przyjemnego. Czasami nadchodzi po prostu czas aby upiec mięso w piekarniku.
Tagi: grill, grill i zima, grillowanie w zimie, zima, zima i grill, zimowe grillowanie