Grillowanie warzyw to świetny sposób na wydobycie słodkich i karmelizowanych smaków, których nie wydobędziemy z nich innymi technikami gotowania. I tak naprawdę nie wymaga to od nas wiele pracy. Wszystko, co musimy zrobić to skropić surowe warzywa oliwą z oliwek, posypać solą koszerną i położyć na ruszcie grilla.
Pomimo wszystko warzyw nie można grillować chociażby jak np. steki. Warzywa są bardzo delikatne i wymagają używania umiarkowanych temperatur. Ponadto nie wszystkie warzywa nadają się do grillowania, ze względu na ich wielkość i kształt lub po prostu są zbyt delikatne.
W przypadku grillowania warzyw niezwykle ważny jest czysty ruszt. Wszystkie cząstki znajdujące się na ruszcie np. z poprzedniego grillowania mogą nadać grillowanym warzywom nieprzyjemny smak. Bardzo ważne w przypadku grillowania warzyw jest używanie odpowiedniej temperatury. Średnio-wysoka temperatura jest odpowiednia do grillowania warzyw. W przypadku grilla gazowego będzie to około 220-2300C ale w przypadku grilla węglowego bez termometru sposobem pomiaru temperatury może być metoda dłoni. Do grillowania warzyw powinniśmy trzymać rękę na wysokości 5-6 cm nad rusztem przez około 4-5 sekund. Jeśli jest zbyt gorąco poczekajmy aż grill trochę ostygnie.
Niektóre warzywa są lepsze grillowane w niższych temperaturach. W przypadku grilla gazowego będzie to temperatura 1900C . Jeśli używamy metody ręcznej, powinniśmy być w stanie utrzymać rękę przez 6-7 sekund na wysokości około 5 cm nad rusztem.
Podczas grillowania warzyw przydatne mogą okazać się patyczki/szpikulce do szaszłyków.
Zobacz: nasz poradnik grillowania warzyw.
Zobacz więcej przepisów i pomysłów na warzywa z grilla na stronie http://naruszcie.pl/przepisy-na-dania-z-grilla/warzywa/
Tagi: grillowane warzywa, grillowanie warzyw, warzywa z grilla