Paprykę umyć i w całości umieścić na grillu. Grillować, pokrętło ustawione na pozycję HIGH, tak aby zwęglić całą skórkę dookoła,
15-20 minut. Studzić w papierowej torbie, aby pozbyć się poczerniałej skórki. Obrać i usunąć nasiona.
KUKURYDZA W KOLBACH
Moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut. Nie obierać z łupin. Strząsnąć nadmiar wody. Grillować przez 25 minut na LOW, raz odwrócić.
Pozostawić na 5 min. do ostygnięcia. Ściągnąć łupiny i zwrócić uwagę jak włosy odchodzą razem z nimi. Podawać z masłem albo margaryną, posolić i popieprzyć jeżeli tego sobie życzymy.
Użyj resztki grillowanych warzyw do zrobienia wspaniałej kanapki, albo przygotuj cebulę sauté w maśle lub oliwie z oliwek, dodaj grillowane warzywa, kilka szklanek rosołu, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut i na koniec zmiel, aby uzyskać wspaniałą zupę.
WARZYWA | PRZYGOTOWANIE | PRZYBLIŻONY CZAS GRILLOWANIA | KOMENTARZ |
SZPARAGI | Oderwać końcówki. | Grillować przez 8 minut, odwrócić raz. | Wrzucić do sosu sojowego, czosnek i oliwę z oliwek przed grillowaniem. |
MARCHEWKA | Obrać marchewki i duże marchewki pokroić pod ukosem. |
Grillować powoli przez 20-30 minut razem z czerwoną cebulą. | Słodki smak tych wolno grillowanych marchewek świetnie idzie w parze z bogatym smakiem pieczeni wołowej lub jagnięciny. |
KUKURYDZA, KOLBA | Moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut. | Otrząsnąć z nadmiaru wody. Grillować 25 minut, pokrętło na pozycji LOW, odwrócić raz. Pozostawić przez 5 minut do ostygnięcia. | Odciągnij łupinę i zobacz jak włoski odchodzą razem z nią. Podawać z masłem albo margaryną, solą i pieprzem, jeśli chcemy. |
BAKŁAŻANY | Nie obierać. | Grillować przez 6-8 min., z każdej strony, w zależności od grubości plastrów. | Plastry posypać solą i pozostawić do osuszenia na papierowym ręczniku przez 15 min. Zetrzeć sól i wodę. Skropić oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem przed grillowaniem. |
GRZYBY | Usunąć ogonki i oczyścić kapelusze. Marynować przez 2 godziny. |
5-7 minut. | Pieczarki to doskonałe warzywa do grillowania, soczyste i mięsiste. |
DUŻE ZIEMNIAKI | Umyć i pokroić w plastry albo wzdłuż. Zadecyduj czy lubisz je zgrillowane grube i mięsiste czy cienkie i chrupiące. |
Grillować 8 minut, z każdej strony. | Skropić oliwą z oliwek, posypać solą i garścią świeżych posiekanych ziół, np. rozmarynem lub tymiankiem. |
MŁODE ZIEMNIAKI | Pokroić w 6mm plastry. | 30-35 minut. | Skropić oliwą z oliwek, posypać solą i garścią świeżych posiekanych ziół, np. rozmarynem lub tymiankiem. |
CZERWONA CEBULA | Umyć i położyć na grillu w całości. | 20 minut. | Skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Obrać i przeciąć na pół. Owinąć folią aluminiową i wlać do środka ocet balsamiczny, oliwę i cukier trzcinowy. |
GRILLOWANA PAPRYKA | Obrać i pokroić w ćwiartki albo w 1cm plastry. | Grillować przez 5 minut, z każdej strony. | Skropić oliwą z oliwek. |
PIECZONA PAPRYKA | Pokroić na duże kawałki. | Grillować, pokrętło ustawione na HIGH, tak aby zwęglić całą skórkę dookoła, 15-20 minut. |
Ostudzić w papierowym worku aby pozbyć się poczerniałej skórki. Obrać i usunąć nasiona. |
SŁODKIE ZIEMNIAKI | Umyć i położyć na grillu w całości. | Nasmarować oliwą z oliwek. Umieścić na grillu na 10 min., z każdej strony. |
Polać sosem Hoisin na przynajmniej 5 min. grillowania. Jeżeli wolicie bardziej subtelny smak, należy posmarować oliwą z oliwek i cukrem trzcinowym. |
POMIDORY | Obrać i pokroić w podłużne plastry. | Ułożyć skórką na ruszcie. | Skropić oliwą z oliwek i posypać na wierzchu świeżą bazylią. Posypać parmezanem, aby uzyskać chrupką wierzchnią warstwę. |
CUKINIA | Umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki. | Grillować 4 minuty, z każdej strony. | Posmarować oliwą z oliwek i posypać świeżym oregano i natką pietruszki. |
PIECZONY CZOSNEK | Odciąć końcówkę główki czosnku. Owinąć folią aluminiową. |
Umieścić na górnej półce, pokrętło ustawione na LOW. Piec przez 30 min. | Skropić troszkę oliwą z oliwek górną część główki. |