Grillowanie na drewnianej desce jest wspaniałym pomysłem, który pozwala nam przygotowywać delikatne potrawy na ruszcie. Grillowanie tą metodą polega na umieszczeniu żywności na namoczonej (np. w wodzie) drewnianej desce, którą następnie umieszcza się bezpośrednio na ruszcie. Spodnia strona deski zaczyna się tlić i dymny smak przenika do potrawy na niej grillowanej.
Przepis na ten ser Brie jest doskonałym przykładem wykorzystania drewnianej deski do procesu grillowania. Sery w zasadzie nie powinny być przygotowywane bezpośrednio na ruszcie. Ale zastosowanie deski do ich grillowania stanowi doskonałą barierę pomiędzy ogniem a serem. Grillowany ser Brie idealnie stapia się podczas grillowania i wycieka w trakcie ciecia. Tak grillowany ser najlepiej podawać ze świeżymi owocami (malinami, leśnymi jagodami) oraz salsą mango z limonką i papryczką Jalapeno, która dopełnia smak tej salsy. Zachęcamy do podawania tego sera z salsą z francuskimi bagietkami.
Czas przygotowania: 30 min; Czas grillowania: 20 minutach
Składniki:
2 małe koła sera Brie
1 mango
1 szklanka świeżych jagód leśnych albo malin
1 papryka Jalapeno
½ limonki
4 łyżki miodu
2 francuskie bagietki
Przygotowanie:
Moczyć w wodzie deskę cedrową przez około 1-2 godziny. Mango umyć obrać i pokroić na małe kawałki. Umyć jagody/maliny i Jalapeno. Jalapeno pokroić na drobne kawałki. W osobnej misce wymieszać mango, jagody/maliny, Jalapeno z sokiem z połowy limonki i dwoma łyżkami miodu. Wymieszane owoce odstawić na 30 minut. Rozgrzać grilla do około 190 stopni. Wyjąc namoczoną deskę z wody i pozbyć się nadmiaru wody z deski. Na desce umieścić koła sera Brie, na każde wyłożyć salsę owocową oraz dodać pozostały miód na wierzch. Umieścić deskę z serem na rozgrzanym grillu i zamknąć pokrywę. Grillować przez 15-20 minut.
Tagi: deska cedrowa, grillowanie na drewnianej desce, grillowanie sera, grillowanie serów, grillowany ser brie, grillowany ser brie z owocami, ser brie z grilla, ser z grilla