1 duży filet z łososia
Marynata:
1 duży rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka soli koszernej
1 łyżeczka garam masala* (patrz poniżej)
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kolendry
1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
Przygotowanie:
Moczyć deskę cedrową w wodzie co najmniej pół godziny. W małej misce wymieszać składniki marynaty. Posypać łososia przygotowaną mieszanką i dobrze go nią natrzeć. Tak przygotowanego fileta odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Rozgrzać grilla do średniej temperatury około, deski cedrowe po wyjęciu z wody lekko osuszyć i z jednej strony natrzeć oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Umieścić łososia na naoliwionej stronie deski i umieścić na rozgrzanym grillu. Zmniejszyć płomień w grillu na minimum i grillować przy zamkniętej pokrywie grilla przez 20-25 minut aż płaty łososia dadzą się idealnie dzielić.
*Garam Masala to mieszanka przypraw znana z kuchni indyjskiej a w jej skład najczęściej wchodzą: makroskładniki, tj. kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon oraz mikroskładniki, tj. liść laurowy, goździki, cynamon, chili oraz gałka muszkatołowa.
Aby stworzyć tą mieszankę wystarczy połączyć/wymieszać następujące składniki:
1 łyżka mielonego kminku
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Tagi: przepis na łososia z grilla, przepisy na rybę z grilla, ryba z grilla, ryby z grilla, łosoś z grilla